Met de feestdagen op komst, worden velen overvallen door cadeautjesstress. Want wat geef je dit jaar nu weer aan de oma en het neefje? En hoe trotseer je die winkelstraten in coronatijden? En hoe kies je iets dat leuk én duurzaam is?

Zoek niet langer! De oplossing vind je in de feestelijke aflevering van Keukenpraatjes, uitgezonden op zaterdag 18 december 2022 en hier te herbekijken.

Samen met chef Leentje maak je een pot hartverwarmende kerstgranola, een doosje magische kerstballen, een portie vurig rode chutney en een zakje toverkruiden.

De recepten vind je onderaan op deze pagina.

Templates

Download gratis twee handige templates:

 


Kerstgranola

Recept en foto: Leentje kookt

Ingrediënten (voor 1 kg)

  • 400 g havervlokken
  • 150 g noten (dit mag een mix zijn bijv. hazelnoten, amandelnoten, walnoten, …)
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g lijnzaad
  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 100 ml veenbessencompote (zelf bereid of uit een bokaal)
  • 50 g gedroogde veenbessen
  • 50 g geraspte kokos
  • 50 g speltmeel
  • 100 ml gesmolten kokosolie
  • snuif zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C (geen heteluchtstand). Hak de noten grof (of doe even in een hakmolentje). Doe alle ingrediënten behalve de veenbessen en de geraspte kokos in een kom en meng goed door elkaar. Verdeel over een ingevette bakplaat. Plaats in de oven gedurende 20 minuten. Meng regelmatig alles eens om. De granola is klaar als hij goudbruin kleurt en lekker gaat geuren. Haal uit de oven en meng de veenbessen en geraspte kokos eronder.
Laat goed afkoelen, en giet dan in lege jampotten, zakjes, doosjes, etc. Maak er  iets moois van met washitape of glasstiften! Hang er een kaartje aan met (de link naar) het recept. Zo geniet de gelukkige nog jaren van dit cadeautje.

Toverkruiden

Recept en foto: Leentje kookt

Ingrediënten

  • 200 g cacaopoeder
  • 4 el curcumapoeder
  • 4 el kaneelpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 3 el venkelzaadpoeder
  • 2 el gemberpoeder
  • 1 el kardemompoeder
  • 1 el nootmuskaatpoeder
  • Optioneel: 1 tl chilipoeder

Bereiding

Meng alles goed in een kom. Verdeel over zakjes, potjes of doosjes. Je kan ook een klein zakje met een kleine portie toverkruiden aan een ander cadeautje hangen met bijvoorbeeld de naam van de ontvanger erop en een zinnetje als ‘You are magic’. Zet ook (de link naar) dit recept op je verpakking. Zo kan hij of zij nadien zelf toverkruiden maken.

Deze toverkruiden zijn de basis voor een heerlijke latte of warme chocomelk (voeg wat honing toe voor een zoe maar kunnen ook warme wijn en sap, (rijst)pudding, havermoutpap, taart, cake en koekjes (bijvoorbeeld de sneeuwballen hieronder!) betoveren. Ze doen ook uitstekend dienst als hartverwarmende smaakmaker bij hartige stoofpotten zoals chili, ragout of stoverij.

Varieer zelf gerust met de soorten en hoeveelheden specerijen die je toevoegt. Misschien heb je zelf nog een andere favoriet.

Sneeuwballen

Recept en foto: Leentje kookt

Ingrediënten (voor 20 ballen)

  • 100 g hazelnoten 
  • 100 g okkernoten 
  • 100 g  medjouldadels
  • 1 el sinaaszeste
  • 50 ml kokosvet
  • 50 g cacaopoeder
  • snuifje zout
  • 100 g kokosrasp
  • Optioneel: 1 à 2 el ahornsiroop (als je een zoetekauw bent)

Bereiding

Rooster de hazelnoten en de walnoten op een vel bakpapier in de oven tot ze lekker gaan geuren. Doe de noten in een propere doek en wrijf het buitenste  vlies er zoveel mogelijk af. Dit is immers bitter.  Je kan de noten ook vervangen door notenmeel (amandel, hazelnoot, kokos). Smelt het kokosvet. Laat afkoelen.

Hak de noten fijn in een hakmolentje of foodprocessor. Voeg de dadels toe en mix alles tot een kleverige massa. Voeg de sinaaszeste, het kokosvet, de medjouldadels, het cacaopoeder, de ahornsiroop en het snuifje zout toe en mix opnieuw alles tot een stevig deeg. 

Strooi de kokosrasp in een groot bord. Maak met je handen balletjes van het deeg en rol ze door de rasp. Verdeel de balletjes over lege jampotten. Hang er een mooi lint aan met een kaartje met de link naar dit recept. Je kan de ballen minstens twee weken bewaren op een koele plek (<13°C).

Vuurrode chutney

Recept en foto: Leentje kookt

Ingrediënten (voor 1 l chutney)

  • voor 1 l chutney
  • 600 g rode biet
  • 200 g appel
  • 150 g ui
  • 200 ml appelsap
  • 200 ml appelazijn
  • 150 g rietsuiker
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 laurierbladeren
  • 1 tl nootmuskaat
  • 4 jeneverbessen
  • 4 kruidnagels
  • 1/2 tl cayennepeper (laat dit weg als je het liever niet te pittig hebt)
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 el geraspte gember
  • peper en zout

 

Bereiding

Schil de rode bieten en appels en snijd ze in dobbelsteentjes. Versnipper de ui en fruit hem in een hete pan met olijfolie. Voeg de gember, kardemom, kaneel, korianderpoeder, cayennepeper en nootmuskaat toe. Roerbak 3 min. Blus met de appelazijn en voeg de suiker toe. Laat 1 minuut sudderen. Voeg de bieten en de appelsap, de jeneverbessen, de laurierbladeren en de kruidnagels toe. Smaak af met peper en zout. Breng de bieten aan de kook, zet het vuur laag en laat minstens een uur sudderen. Voeg halverwege de stukjes appel toe. Roer regelmatig en voeg tijdens het koken extra sap toe indien nodig zodat de chutney niet aanbrandt. De rode bieten moeten helemaal zacht zijn aan het eind.

Giet de chutney kokend heet in kraakschone glazen potten. Sluit meteen af en zet de potten op hun kop. Laat zo staan tot ze afgekoeld zijn. De meeste deksels hebben een kliksysteem. Ze mogen, eens gevuld en afgekoeld, geen klikgeluid meer maken als je op het midden van het deksel drukt. Dat wil zeggen dat de potten nu vacuüm getrokken zijn. Als je ze later zal openen, zullen ze open ‘klikken’. De potjes blijven ongeopend minstens een jaar goed. Bij het openen dus wel steeds checken of ze ‘klikken’. Eenmaal geopend blijven ze in de koelkast nog minstens een maand goed. 

Versier de bokaal met washi tape, glasstiften en een lint met een kaartje eraan met (de link naar) het recept. 

 


Meer over Keukenpraatjes

In Keukenpraatjes komen verschillende onderwerpen aan bod, van vegetarische balletjes tot koken met seizoensgroenten. Je ontdekt alle afleveringen hier.

Wist je overigens dat je geen lid hoeft te zijn van Facebook om Keukenpraatjes live te volgen? Je kan ook niet-ingelogd surfen naar onze pagina www.facebook.com/veltvzw en zo de live-uitzending volgen.

Bovendien verschijnt elke aflevering van Keukenpraatjes enkele dagen later ook op onze website. Zo hoef je niets te missen.

Blijf op de hoogte van Keukenpraatjes. Abonneer je op de mailinglijst.