Tijdens een nieuwe aflevering van de online eco-kookbabbel Keukenpraatjes schotelen we je een eerder ongewoon thema voor: wilde kruiden.

Niet iedereen is even blij wanneer al dat wild kruid weer de kop opsteekt, want wat wild is, woekert graag. Maar dat zal Velt-lesgever en wildplukster Veerle Cuyckx niet deren. Zij eet die kruiden gewoon op! 

Tijdens een nieuwe aflevering van de online eco-kookbabbel Keukenpraatjes is Veerle onze special guest. Ze verklapt ons haar favoriete receptjes met al dat weelderig groen. En geel en paars en roze en wit, want er zijn ook bloemen van de partij. Een niet te missen aflevering dus voor iedereen die straks weer driftig aan het wieden slaat. Voortaan heet wieden gewoon oogsten.


Volg Keukenpraatjes op YouTube.

Lees ook de zes wildsmultips van Leentje of download ze.


Recepten

Tijdens de aflevering van Keukenpraatjes gaan Velt-koks Leentje Speybroeck en Veerle Cuyckx aan de slag met wilde kruiden in de keuken. Ze delen alvast hun recepten met jou:

Bloemenpesto 

Ingrediënten

 • 50 g walnoten 
 • 1 el citroensap
 • 1 el olijfolie
 • peper en zout
 • 75 gr bloemknoppen en bloemen zoals pinksterbloem, raap-of koolzaad, paardenbloem, hondsdraf (een beetje), look zonder look, daslook... Pluk ze in je tuin of op een privédomein met toestemming.

​Bereiding

Pureer de walnoten, citroen, olijfolie en 50 gr van de bloemen tot een crème. Snijd 25 gr van de planten heel fijn en meng ze door de crème. 

Erg mooi en lekker als aperitiefhapje, rol er kleine bolletjes van, die je nog eens door de overige bloemen rolt. Hierbij kan je ook andere eetbare bloemen gebruiken zoals madeliefje, vergeet-me-nietje, witte dovenetel. Op een toastje of als broodbeleg ook een lekkernij!


Foto: Veerle Cuyckx

Burgertje onkruid

Ingrediënten

 • 120 gr wilde planten zoals look zonder look, zevenblad, paardenbloem, koolraapzaad, pinksterbloem (bloem, onrijpe zaadknop, bloemknop), veld-of waterkers. Pluk ze in je tuin of op een privé-domein met toestemming.
 • 200 gr heel fijn geraspte wortel
 • 200 gr havermout
 • 2 losgeklopte eitjes

​Bereiding

Snijd de bloemen/planten heel fijn, voeg daarbij de overige ingrediënten en kneed met de hand tot alles goed vermengd is en aan elkaar kleeft. Vorm bollen van het deeg. Druk deze plat en wentelt ze even door bloem en/of paneermeel.

Laat deze burgers enkele uren rusten in de koelkast, dan kan de havermout wellen. 

Bak de burgers met olie in een pan tot ze goudbruin zijn.

Kruidige gebakken rijst 

Ingrediënten

 • 200 g rijst
 • 2 uitjes
 • 1 teentje look
 • 1 tl kurkuma 
 • 150 gr brandnetel, kleefkruid, zevenblad ( gebruik de toppen of het jonge blad) , paardenbloemen. (houd nog wat bloemblaadjes over als garnering)

Bereiding

Heb je nog een restje rijst van een andere maaltijd, gebruik deze en maak er snel een gezonde maaltijd van.

Moet je de rijst nog koken, dan kan dat in een ‘wildplukbouillon’. Stoof een uitje, voeg eventueel wat zout toe, een lepel gedroogd lavasblad en 50 g wilde planten. Gebruik hiervoor overwegend planten die een minder scherpe smaak hebben en slechts een kleiner deel bittere of aromatische planten. Breng dit met 500ml aan de kook, zet het op een zacht vuurtje en laat 30 min trekken. Deze ‘bouillon’ kan je ook gebruiken voor het koken van pasta, couscous...

Doe wat olie in de wok of in de pan. Stoof de uitjes aan. Voeg de look en de curcuma toe. Laat even samen stoven, voeg dan de rijst toe en bak deze. Als het bijna klaar is, voeg je de fijngesneden planten toe. Je bakt ze kort even mee. Afwerken met paardenbloemblaadjes.


Meer ontdekken?

 

Je verder verdiepen in de wereld van het 'onkruid', doe je met het het boeiende Onkruidboek van Velt. Het staat bomvol nuttige informatie en je ontdekt erin dat je met tal van wilde planten zelfs lekkere dingen kunt maken. Wat dacht je van een brandnetelsmoothie?

> Klik hier om je exemplaar te bestellen voor slechts € 20

 

Blijf op de hoogte van Keukenpraatjes