Het is weer die tijd van het jaar. De winter loopt langzaam op zijn einde, de lente komt in zicht. Maar nog niet in de groentemand.

Daar is het nog helemaal winter wat de klok slaat en dat betekent knollen en kolen en kolen en knollen. Helemaal niets om je door te laten ontmoedigen, want deze groenten hebben veel meer in hun mars dan je denkt. 

Bekijk de aflevering van Keukenpraatjes over kolen en knollen op YouTube

Chef Leentje Speybroeck belicht in Keukenpraatjes de troeven van kolen en knollen en laat je genieten van originele gerechtjes en nieuwe smaakcombinaties. Heb je zin om met haar mee te koken? Ontdek dan nu al de recepten die tijdens Keukenpraatjes aan bod komen:



Foto: Leentje kookt

Knolselderkroketjes met de beste tartaar

Recept van Leentje kookt

Ingrediënten (voor vier)

  • 1/2 knolselder
  • 1 cup paneermeel
  • 1 cup bloem
  • 1 cup geklutst biologisch ei (of eiververvanger voor de veganist)
  • 4 el sesamzaad
  • pezo

Voor de tartaar

  • 1 cup plattekaas/yoghurt (of vegan variant)
  • 6 el mayo- of soyanaise
  • 1/2 cup versnipperde bieslook
  • 1/2 versnipperde ui
  • 8 verhakselde augurken
  • 4 el (gedroogde) dille
  • pezo
  • 2 el citroensap

Bereiding

Snijd de knolselder in 4 parten (zoals een appel), je hebt in principe maar de helft nodig maar maak gerust de hele knolselder op en bewaar de overschot aan kroketjes voor de dagen nadien (bak ze wel al af, invriezen kan maar ze kunnen wel gaan kleven als je ze ontdooit dus dan verpak je ze best elk afzonderlijk in wat folie). Snijd nu elk part knolselder in de breedte in plakken van 1cm dikte. Je zal zien dat de buitenste stukjes wat te klein zijn voor mooie kroketjes maar die kan je nog in een soep of ander gerecht verwerken. Blancheer de stukken gedurende vijf minuten in kokend water. Prik af en toe eens met een vork om te kijken of ze gaar zijn. De stukken mogen niet slap worden, maar moeten wel beetgaar zijn. Spoel koud en laat uitlekken in een vergiet.

Zet drie diepe borden klaar: één met de bloem, één met de paneermeel gemengd met het sesamzaad en wat peper en zout en één met het geklutste ei of de eivervanger op smaak gebracht met peper en zout. Dompel de knolselderplakjes nu eerst in de bloem. Schud goed af om de overtollige bloem te verwijderen. Dan dompel je ze in het ei en schud opnieuw goed af om het overtollige ei te verwijderen. Vervolgens in het paneermeel. Leg de gepaneerde knolselderschijfjes op een bord. Je kan de knolselderkroketjes nu bakken in een pan met voldoende hete olie of frituren.

Maak de tartaar door alle ingrediënten te mengen. Serveer er een lekker slaatje en frietjes bij.


Foto: Leentje kookt

Koolsalade

Recept van Leentje kookt

Ingrediënten (voor zo’n 400 g)

  • 250 g witte kool of spitskool (soms draai ik er ook wat rodekool onder)
  • 80 g wortel
  • 40 g ui
  • handje verse koriander
  • handje verse munt
  • sap en schil van 1 limoen
  • flinke snuif zout
  • 1 tl sambal (of meer als je van pit houdt)
  • 1 tl mosterd
  • 1 el (biologische alcohol)azijn
  • 1 el mayo- of veganaise
  • 1 el sojasaus
  • gehakte zoute pinda’s

Bereiding

Snijd de kool heel fijn. Meng ze met het zout en kneed even goed. Laat een paar minuten rusten. Voeg dan de azijn toe.

Schil de wortel en snijd hem met een dunschiller in lange linten.

Hak de munt en koriander grof. Snijd de ui in fijne ringen. Meng/kneed alle ingrediënten met je handen onder de kool tot een mooie bonte salade. Werk af met de gehakte pinda’s.

Variaties:

  • Gebruik gerust ook eens boerenkool of savooi.
  • Voeg andere wintergroenten in reepjes of geraspt toe zoals daikon, koolrabi, rodebiet, rammenas, knolselder.
  • Voeg wat geraspte appel, kaneel en currypoeder toe. Gedroogd fruit zoals rozijntjes, veenbessen, abrikozen en vijgen (de laatste twee in reepjes) zijn ook welkom.
  • Speel met andere smaakmakers zoals korianderpoeder, venkelzaad, cardamom, komijn, fenegriek en anijszaad.
  • Vervang de sambal gerust door ander pittig spul.
  • Vervang de limoen door citroen, pompelmoes of sinaasappel.
  • Vervang de pinda’s door andere geroosterde noten of pitten.
  • Maak eens een meer westerse versie met mierikswortel, dragon en dille.
  • Of ga Japans met miso, umeboshi en wasabi.
  • Zoeter? paar druppels ahorn, rijststroop, diksap, honing.

https://leentjekookt.wordpress.com/
Foto: Leentje kookt

Geroosterde rodekool op Leentjes wijze

Recept van Leentje kookt

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 1 middelgrote rodekool
  • 150 ml appelazijn
  • 200 ml appelsap
  • 50 ml ahornsiroop (of appeldiksap)
  • 100g krenten (of rozijnen als je er geen vindt)
  • 80g sesamzaad
  • 50 ml sojasaus
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 duim geraspte gember (of 1 el gemberpoeder)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 laurierbladeren
  • 1/2 tl cardamompoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl sambal oelek (of harissa)
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rodekool in 8 (eerst in 4 en dan nog eens elk part in 2 snijden). Verwijder het hart niet, anders vallen de parten uit elkaar. Maak een marinade van het appelsap, de appelazijn, de ahornsiroop, de olijfolie, de sojasaus, de gember, de nootmuskaat, de sambal, het cardamompoeder en het korianderpoeder. Voeg krenten en laurierbladeren toe.

Leg de parten rodekool in een ovenschotel en giet de marinade erover. Draai de parten een paar keer goed door de marinade zodat ze volledig doordrenkt zijn. Dek de schotel af en plaats minstens gedurende een uur in de oven. Draai regelmatig de rodekoolstukken even om. Verwijder deksel of folie en laat nog 10 minuten bakken tot de kool lichtjes gaat kleuren.