Vanaf februari tot midden april 2021 vond de online versie van het jaarlijks publieksfestival van Velt en Voedsel Anders plaats: Kiemkracht. Alle webinars kan je nu ook (her)bekijken.

Tijdens verschillende webinars bevroegen we tal van experten over uiteenlopende agro-ecologische initiatieven. Elke week kon je genieten van twee webinars. Maar liefst 11.556 mensen namen deel aan de 16 prikkelende sessies. De agro-ecologische gedachte leeft, zoveel is duidelijk!

Sessie gemist? 

Heb je een online sessie gemist? Geen probleem. Je kan alle webinars nu (her)bekijken. Hieronder vind je alvast een selectie van enkele webinars. De volledige afspeellijst 'Kiemkracht' vind je op YouTube.

De webinars zijn gratis, maar een vrije bijdrage is erg welkom. Geef een online vrije bijdrage.

 

Fermenteren kan je leren

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze oude bewaarmethode heeft immers heel wat troeven in petto. Naast het feit dat het een van de meest ecologische manieren is om groenten te bewaren, zorgt fermentatie ook voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Tijdens deze webinar van Leentje Speybroeck (Velt vzw) en Sam De Wilde (De Wilde Goesting) ontdek je hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus smaakt.

 

 

Redden we de bij? En dus ook de mens?

Boeren verdwijnen, bijen verdwijnen, onze biodiversiteit verdwijnt, en daar willen wij met z’n allen iets aan doen. Twee bevlogen sprekers Louis De Jaeger (landschapsontwerper) en Lode Devos (bijenpsycholoog) vertellen je over de bij in haar habitat, over het belang van diversiteit in het landschap, over struwelen en bijenvolken. En wat heeft de bij met de mens te maken? Welke rol speelt de bij in de landbouw? Na een kortfilm volgt een geanimeerd debat met Louis De Jaeger (landschapsontwerper) en Lode Devos (bijenpsycholoog), gemodereerd door Steven Vromman.

 

 

Doe het zelf-pakket: biodiversiteit in eigen tuin

Geen filmpjes van 'Roger', wél tips en suggesties uit de tuinkast van Annick Hollebeke, lesgeefster bij Velt. Tijdens deze webinar sprokkel je ideeën om alle Vlaamse en Nederlandse tuinen stap voor stap biodiverser en gevarieerder te maken. We tonen diverse mogelijkheden en verwijzen door naar meer tips, hulpmiddelen en voorbeelden. Laat je verleiden en vul je lijstje met tuinvoornemens aan voor 2021.

 

Bloembollen: bio, een logische keuze

Biobloembollen verdienen een plekje in de ecologische tuin. Elk jaar opnieuw in de lente verrassen ze ons met geur en kleur. Ze laten ons dromen van warmere en zonnigere dagen. Velt organiseert voor het derde jaar op rij een samenaankoop voor biologische voorjaarsbloembollen van 15 maart tot midden mei via www.velt.nu/biobloembollen. Tijdens deze sessie met Yacine Ryckebusch van Velt kom je te weten waarom bio ook bij bollen een logische keuze is..

 

De kracht van vrouwen: feminisme en agro-ecologie

De sociale beweging achter agro-ecologie strijdt al een tijdje voor het recht op gezonde voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit. Deze beweging telt talloze boerinnen, die agro-ecologische praktijken hebben geadopteerd voor het welzijn van hun familie, hun gemeenschap en ons planeet. Hoe kan (eco)feminisme helend werken voor zij die zich dagelijks inzetten voor een gezonder leefmilieu ondanks de systemische ongelijkheden die het patriarchaat in stand houden? Met boeiende getuigenissen van sterke vrouwen, onder meer Antoinette Simonart (bioboerin in opleiding), Ann Sterckx (Eco-psychologe, Universiteit Antwerpen), Lisette Maneza (Slam Poet) en Suzy Serneels (beleidsmedewerker Broederlijk Delen). 

 

 

(Her)bekijk ook alle andere sessies via de afspeellijst 'Kiemkracht' op YouTube.

De webinars van Kiemkracht zijn gratis, maar een vrije bijdrage is erg welkom. Geef een online vrije bijdrage