Het is puffen geblazen bij dit warme weer. Niet alleen voor ons, maar ook voor je kippen. Hoe zorg je ervoor dat deze beestjes zich kiplekker voelen bij extreme temperaturen? Velt geeft een aantal praktische tips. Meer vind je er terug in ons kippenboek Kippen in de tuin.

1. Zorg voor voldoende en vers water

Een belangrijk onderdeel van de voeding van kippen is vers water. In normale omstandigheden hebben ze tweemaal zoveel water nodig als voer; dat is ongeveer een kwart liter (250 ml) per kip per dag. Hennen die veel leggen, hebben meer water nodig.

Bij hoge temperaturen kan de behoefte aan water gemakkelijk verdubbelen, waardoor je op deze warme dagen snel aan 400 à 500 m per kip per dag zit. Zet de drinkbak ook buiten, in de schaduw.

2. Zorg voor voldoende beschutting

Heb je bomen en struiken staan in je kippenren? Voor kippen heeft dit groen meer dan één voordeel. Het biedt namelijk schaduw en zo een heerlijk rustplekje op warme zomerdagen. Ook hokken op poten (van 60 tot 80 centimeter hoogte) zorgen in de zomer voor een extra schaduwplaats die je kippen op prijs stellen.

Beschutting voor je kippen

3. Sluit je kippen 's nachts niet op in het hok

Met temperaturen van meer dan 30 graden wordt het binnenin het kippenhok bijzonder warm en kan het even duren vooraleer het voldoende is afgekoeld. Laat daarom het luikje open staan en geef je kippen zo de kans om ’s nachts buiten te rusten. En wat met vossen in de buurt? Met een vosveilige ren (zie hieronder) hoef je je geen zorgen te maken!


Meer weten over kippen houden?

Kippen in de tuinVan de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippenvoeding en de voortplanting tot een lekker eitje: Kippen in de tuin geeft je uitvoerig – maar helder – alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen.

Ontdek met Kippen in de tuin dat je kippen zich helemaal in hun nopjes voelen als je hen ecologisch vertroetelt. Een goed geventileerd hok met comfortabele zitstokken, een ruime ren met een groene uitloop, gevarieerde keukenrestjes en biologisch geteelde granen houden je kippen in prima conditie. In ruil voor je optimale zorgen krijg je van je kippenkroost bijna elke dag een handvol kakelverse eitjes cadeau!

Kippen in de tuin telt 196 pagina’s en kost slechts 19,50 euro voor Velt-leden (22 euro voor niet-Velt-leden). Bestel het boek via de webshop van Velt of via de lokale afdelingen. Klik hier om het boek te bestellen.