Energiezuinig koken: altijd één van mijn favoriete onderwerpen in workshops over ecologisch koken. Want vaak komen we niet verder dan ‘zet het deksel op je kookpot’. Of: ‘Haal diepgevroren producten uit de vriezer de dag voordat je kookt en laat ze in de koelkast ontdooien in plaats van in de microgolfoven’. Koken met een hooikist - of hier in de moderne variant, de ecostoof ®- is veel minder gekend. En daar willen we verandering in brengen.

 

Ons kookboek ‘Lekker Ecologisch’ vertelt dit over de hooikistmethode: die oude energie- en tijdbesparende techniek kan ook vandaag nog altijd heel nuttig zijn. Vroeger gebruikte men een gesloten, houten kist met hooi om een gerecht dat veel tijd vraagt verder te laten garen. Er wordt een soort thermos gecreëerd, waarin de granen warm gehouden worden en verder kunnen garen. Het kan ook op deze manier: laat je gerecht minstens 15 minuten koken en wikkel de gesloten kookpan vervolgens in een (dons)deken. De voordelen van de hooikistmethode zijn dat je energie spaart en dat er geen risico op aanbranden is. De gaartijd in de hooikist is wat langer (10 - 30’ extra) dan de gewone kooktijd. De hooikistmethode is ‘slow cooking’ avant la lettre.

 

De ecostoof is een mooie, hippe versie van die oude techniek. Caro Niestijl bedacht en maakt de ecostoof. Ze is architecte van opleiding en veel bezig met isolatie en duurzaamheid. Van haar moeder en oma leerde ze naaien en in de ecostoof combineert ze haar beroep en haar hobby. De ecostoof is gemaakt van linnen en gevuld met schapenwol afkomstig van Schoonebeker heideschapen, die Nederlandse natuurgebieden begrazen. 

 

Ik mocht zo’n ecostoof uittesten en maakte er rijst en kikkererwten in klaar. Ik bracht rijst en water (of in de tweede versie kikkererwten en water) aan de kook op mijn inductiekookplaat en zette de kookpot dan heel heet in de ecostoof. Die trok ik goed dicht en bij de rijst kon ik na een uurtje eten, de kikkererwten liet ik drie uur staan. Handig, want je hoeft er niet meer naar om te kijken. Aanbranden doet het sowieso niet. En je gebruikt helemaal geen energie meer eens je kookpot in de ecostoof zit. Ik ben dus fan!

 

Als jij zo’n ecostoof ook in huis wil halen, hebben we goed nieuws! Want tot 30 mei kun je de ecostoof voor 59 euro in plaats van 89 euro kopen. Wil je een kookboek erbij met recepten en kooktechnieken over koken met de Ecostoof? Dan betaal je 79 euro. De levering is voorzien in september. Da’s net op tijd voor de herfststoofpotjes. Meer informatie en bestellen kan via deze link.

 

Barbara Creemers - [email protected]