Vind jij het moeilijk om in tijden van corona lekker ecologisch te koken? Geen nood! Leentje Speybroeck, onze Velt-kok, geeft je tips en recepten om, met de hulp van een slimme voorraadkast en een portie creativiteit, te blijven genieten van heerlijke groentegerechten.

 


Zeg nooit zomaar 'omelet' tegen een omelet. Met een omelet maak je van al je lekkere restjes een feest. Zo geef je voedselverspilling geen kans en tover je in een wip een lekkere maaltijd op tafel met wat je in huis hebt. Met een groene salade en een stukje brood erbij is het helemaal af! 

Zo pimp je je omelet

  • Om je omelet wat smeuïg en luchtig te maken klop je je eitjes eerst goed op en voegt dan een scheutje room toe. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Met groenterestjes maak je van je omelet een heuse groentetaart. Gestoofde, geroosterde, gewokte of gekookte groenten: ze kunnen allemaal in de omelet. 
  • Met kaasrestjes geef je je omelet heel wat smaak en structuur. Dat kan met geraspte kaas maar ook met zachte kaassoorten zoals geitenkaas en kruidenkaas, of met smeltkazen zoals brie of mozarella. Met een schimmelkaas zoals gorgonzola geef je je omelet pas echt karakter.
  • Voeg groene kruiden toe voor een echte lente-omelet: bieslook, dille, rucola of basilicum maken je omelet heerlijk fris, maar ga gerust ook aan de slag met brandnetels, vogelmuur of zevenblad. Het is de moment!
  • Breng je omelet op smaak met specerijen en andere smaakmakers. Wat dacht je van een snuif gerookte paprikapoeder, wat lookpulp, sambal, mierikswortelpasta, pesto of mosterd? Avonturiers kunnen gaan voor miso, sumak, za'atar of zeewiervlokken. Je kunt deze smaakmakers op het einde heel oppervlakkig door je omelet mengen voor hier en daar een verrassend smaakeffect. Ik vind dat persoonlijk lekkerder dan dat elke hap naar hetzelfde smaakt. 
  • Bak je omelet eens in een bakvorm voor muffins of cupcakes en maak zo verschillende soorten mini-omeletjes. Je kunt kinderen hun eigen vulling laten kiezen. 

Deze omelet smaakt echt naar de lente! 

Frittata met doperwtjes en lentegroen

Ingrediënten (voor vier personen)

5 eieren
150 ml room
150g groen blad
200g doperwtjes

50 g parmezaanse kaas
4 sjalotjes

peper en zout
1/2 tl nootmuskaat

olijfolie

Ingrediënten voor de dressing

4 el yoghurt
2 el mayonaise
handje lentegroen
peper en zout
½ teentje look

Het echte werk

Verwarm de oven voor op 200°C. Versnipper het sjalotje. Fruit het in een pan met olijfolie. Doe in een kom. Was het lentegroen en snijd het fijn. Het zachte blad mag wat groffer, de steeltjes moeten echt fijn. Doe het lentegroen en de erwtjes met de nootmuskaat in de kom. Voeg de eieren en de room toe. Klop de eieren een beetje los. Je hoeft de eieren niet op te kloppen. Het is fijn dat er nog wat eigeel en eiwit overblijft voor een leuke structuur en de kleurschakeringen van de frittata. Snijd parmezaanse kaas in reepjes met een dunschiller. Meng ze onder het eierbeslag. Breng op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Stort het beslag erin en laat 15 tot 20 minuten bakken. Het ei moet gestold zijn, maar de frittata moet zijn mooie groene kleur behouden. Laat hem dus niet bruin worden. Meng om een dressing te maken de yoghurt en de mayonaise. Pers de look erbij. Versnipper het lentegroen en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.


Vragen? Stuur een mailtje naar [email protected].

 

Improvisatiekoken

Op zoek naar meer tips?

In ons boek Kook het seizoen vind je nog veel meer kooktips!

 Te koop in de webshop voor 32,50 euro (27 euro ledenprijs).

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.