De afgelopen weken hielp Velt-chef Leentje Speybroeck ons om, ondanks corona, gezond, lekker én ecologisch te blijven koken met heerlijke recepten en nuttige tips.

Vandaag sluit ze de reeks "Koken in tijden van corona" af met een echt lenterecept!

Zin in meer seizoensgerechten? Abonneer je op onze Lentekeuken!

Quiche met asperges en geitenkaas

Ingrediënten voor 1 quiche

Voor de bodem

  • 200 gram meel
  • 100 ml lauw water
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • ¼ tl peper
  • 1 el maanzaad (optioneel)

Voor de binding

  • 3 eieren
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 150 ml (soja)room
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper
  • 1 tl maizena of arrowroot

Voor de vulling

  • 200 g zachte geitenkaas
  • busseltje versnipperde bieslook
  • 1 bussel groene kraakverse asperges (Voel en ruik aan de topjes! Glibberig? Visgeur? Don’t! Koop kwaliteit!)
  • 80 g pijnboompitten
  • 80 g geraspte kaas

Bereiding

Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg en rol uit op een bebloemd oppervlak. Vet een taartvorm in en bebloem die ook. Leg het deeg in de vorm. Druk mooi aan. Snijd de randjes eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Spoel de asperges. Snijd de poepjes eraf en Houd ze opzij voor een bouillon. Laat een pan heet worden. Bak de asperges in olijfolie met peper en zout gedurende 5 minuten. Schud af en toe op. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. 

Mix de ingrediënten voor de vulling. 

Strooi de geraspte kaas over de bodem van de quiche. Verdeel de geitenkaas in vlokken over de geraspte kaas, Verdeel de asperges over de geitenkaas, overgiet met de liaison. Werk af met de pijnboompitten. Duw met platte handen alles net onder in de liaison (anders kunnen de pitjes aanbranden)

Bak gaar in twintig minuten of tot goudbruin. Prik om te checken met een vork of de taart niet te vochtig is. De vork moet schoon blijven. Laat anders nog 5 minuten verder garen op 180°C.

Heerlijk met een frisse salade verte met een Franse vinaigrette, wat plakjes aardbei, snippers rode ui en radijsjes.

 

Improvisatiekoken

Op zoek naar meer recepten met seizoensgroenten en -fruit?

In ons boek Kook het seizoen vind je nog veel meer kooktips en recepten.

Te koop in de webshop voor 32,50 euro (27 euro ledenprijs) en bij je Velt-afdeling.

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.