Van een kom rijst en een geraspte wortel maakte Leentje afgelopen zaterdag tijdens Keukenpraatjes in een wip deze Thaise wortelballetjes.

Zelf je burgers en ballen maken is een perfecte manier om je restjes te verwerken. Bovendien zijn ze lekkerder en gezonder dan de burgers die je in de winkel koopt. Reden genoeg dus om ook aan de slag te gaan. Daarom ontwierp Leentje voor jou een handig burgerspiekblad. Abonneer je op de mailinglijst van Keukenpraatjes en ontvang gratis het spiekblad (en meer).

Zaterdag 9 mei zijn we er weer met Keukenpraatjes, ons online liveprogramma over ecologisch koken met Velt-chef Leentje Speybroeck. Welk thema in deze uitzending aan bod komt, kan jij mee bepalen. Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van Velt vzw.

 
Leentjes recept voor Thaise wortelballetjes

Ingrediënten voor 20 balletjes (ongeveer, ik heb de balletjes eerlijkgezegd niet geteld…):

  • 800g gekookte granen (couscous is mijn favoriet maar basmati doet het ook prima!)
  • 250g geraspte wortels
  • 3 versnipperde pijpajuintjes
  • 1 el pindakaas
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el currypoeder
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl geperste look
  • 3 el sesamzaadjes

Bereiding

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom. Met mengen bedoel ik eigenlijk echt knijpen met je handen alsof je deeg kneedt voor een brood zodat alle ingrediënten een stevige licht kleverige structuur krijgen. Alles moet aan elkaar plakken maar het balletjesdeeg mag toch niet te nat zijn. Je moet met je handen balletjes kunnen rollen. Dit rollen is een beetje anders dan wanneer je balletjes maakt van gehakt. Je moet eigenlijk afwisselend een beetje aanduwen en rollen. Lukt het je toch niet de textuur goed te krijgen dan kan je een eitje (of twee) toevoegen om alles op die manier beter te laten kleven, maar eigenlijk is dit niet nodig als je hard genoeg kneedt.

Is je balletjesdeeg te nat (wat bij dit recept normaal echt niet gebeurt want echt natte ingrediënten gebruiken we niet, tenzij je je granen niet goed hebt laten uitkoken), dan kan je wat paneermeel, broodkruim of bloem toevoegen. Maar dit is due echt een laatste redmiddel als je de voorbereiding niet goed hebt uitgevoerd (u weze gewaarschuwd!).

Laat een pan met een uitstekende antikleeflaag (essentieel!) goed heet worden met een gulle bodem olie en bak daarin de balletjes goudbruin. Laat ze regelmatig door de pan rollen door te schudden zodat ze egaal kleuren. Laat ze nadien even uitlekken op keukenpapier. Je kan de balletjes natuurlijk ook frituren maar dat maakt ze uiteraard vettiger en dus minder gezond.

Deze balletjes zijn in hun nopjes in het gezelschap van een sweet chilisaus of een zoete sojasaus. Om er een volwaardige maaltijd van te maken kan je ze serveren met een wokje of een curry.