Is jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar ook om gezonder en ecologischer te leven? Dan ben je bij Velt aan het juiste adres. Vanaf nu lichten we namelijk elke week een van de tien basisprincipes van de ecologische keuken uit. Het eerste principe is om volgens de seizoenen te koken. En daar is deze quinoa-boerenkoolsalade het perfecte gerecht voor.

Ingrediënten voor vier personen

  • 250 g quinoa
  • 500 g hokkaido-pompoen
  • 2 tenen knoflook
  • 4 blaadjes salie
  • 2 el honing
  • 3 el olijfolie
  • 100 g boerenkool (of palmkool)
  • 1 granaatappel
  • 1 sjalotje
  • 4 el appelazijn
  • 4 el arachideolie
  • 1 el mosterd
  • 100 g zonnebloempitten
  • 150 g feta
  • peper en zout


Foto (c) Wout Hendricks

Aan de slag

Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel gezouten water. Zet het vuur laag zodra het water kookt. 

Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Maak de pompoen schoon door hem af te borstele

n onder stromend water. Schil hem niet. Snijd de pompoen in vieren en verwijder de pitten. Snijd de pompoen vervolgens in blokjes van 3 bij 3 cm. Schik ze in een ovenschaal. Pers de knoflook uit en versnipper de blaadjes salie. Hussel met je handen de salie en de knoflook met 1 eetlepel honing en de olijfolie door de pompoen. Zorg ervoor dat alles goed verdeeld is. Zet gedurende 20 minuten in de oven of tot de pompoen zachtgaar en goudbruin is. Roer alles regelmatig even door elkaar.

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Rits de boerenkool van de stelen. Snijd het blad in reepjes van 2 centimeter breed. Blancheer ze 3 minuten in het kokende water. Spoel ze met koud water en laat ze uitlekken.

Breek de granaatappel in twee stukken. Klop de granaatappelpitten met een pollepel uit de schil in een kom.

Versnipper het sjalotje. Maak een vinaigrette van sjalot, appelazijn, arachideolie, mosterd en 1 eetlepel honing.

Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan.

Meer informatie

Kook het seizoen (cover)

Ontdek meer recepten in ons Velt-boek 'Kook het seizoen'. Ontdek het via onze webwinkel of bij je plaatselijke Velt-groep.