Oef, de gedreven broccoli-veredelaars onder jullie kunnen opnieuw op hun beide oren slapen. Het eerder toegekende patent op broccoli met een lange steel is verworpen. Niet dat we Monsanto (tegenwoordig Bayer) in jullie moestuin verwachten, maar toch. Lang leve de vrijheid in het veredelen!

 

In 2013 werd door het Europees Octrooi Bureau een patent toegekend aan Seminis, een dochter van Monsanto, op broccoli met een lange steel. Een lange steel is handig om machinaal te oogsten, dus Seminis zag de waarde van de langstelige broccoli al vertaald in mooie financiële resultaten. 

 

Maar ze hadden buiten de Europese burgers en organisaties gerekend die met veel overtuigingskracht bezwaar aantekenden. Een patent op een ras is sowieso ietwat bedenkelijk, maar helemaal als het patent een eigenschap betreft die van nature bij het betreffende gewas voorkomt én door klassieke veredeling versterkt is. Een patent betekent niets minder dan een verbod aan het adres van andere veredelaars om die eigenschap te gebruiken… tenzij ze er eerst voor betalen aan de patenthouder. Vreemd toch voor iets wat de natuur ons schenkt?

 

Gelukkig zegeviert het gezonde verstand. Reeds in 2017 besliste het Europees Octrooi Bureau dat patenten op producten van klassieke veredelingsprocessen niet langer mogelijk zijn. De huidige verwerping van het eerder toegekende patent op broccoli, toont aan dat het octrooibureau consequent op dezelfde lijn blijft staan. 

 

Voor telers en veredelaars is dit een prachtige uitspraak. Veredelaars moeten zich niet langer geremd voelen om via klassieke veredeling eigenschappen tot uiting te laten komen. En telers kunnen blijven genieten van een grote diversiteit aan rassen en gewaskenmerken. Daar klinken we op!

 

Velt ondersteunt actief een grote diversiteit aan rassen in de moestuin. Daarom organiseert Velt elk najaar een gezamenlijke zadenaankoop voor haar leden. Heb je een moestuin, terras of serre en een beetje groene vingers? Laat dan mee de biodiversiteit bloeien en bestel hier je biozaden!

 

Foto: Pixabay

Bron: https://www.duurzaamnieuws.nl/de-broccoli-is-bevrijd-van-onterecht-patent/