Wakker worden zonder wekker op een zonnige zondagochtend. Het raam opendoen en vrolijk worden van de frisse lentelucht. Koffie zetten. Een paar dikke truien,  dikke sokken en schoenen aantrekken boven je pyjama en goed ingeduffeld met een volle tas koffie de deur uit gaan voor een ochtendwandeling in de tuin of naar de bakker om verse croissants. Het is nog koud in het begin van de lente, maar de koffie zorgt voor gezelligheid en houdt je handen warm.

Als kok haal ik mijn inspiratie voornamelijk uit de tuin. Ik doe niets liever dan al dromend door de tuin te slenteren en te bedenken wat voor lekkers ik allemaal kan klaarmaken met wat er groeit. Elk jaar in het begin van de lente begint de goesting en inspiratie weer te kriebelen, na een lange winterslaap.  In het begin van de lente is het tijd om te zaaien en staat er helaas nog bitter weinig in de moestuin. Al ben ik toch altijd weer verwonderd over wat er allemaal boven de grond komt piepen. Oerprei bijvoorbeeld is een erg lekker gewasje dat lijkt op kleine preitjes of pijpajuin, maar de winter erg goed doorstaat en dus in maart en april een dankbaar ingrediënt in de ecologische keuken.  

Terug binnen is het tijd voor een uitgebreide brunch. Ik ben altijd te vinden voor warme croissants met boter en confituur, zachtgekookte eitjes met soldaatjes, vers fruit en een slaatje van het eerste lentegroen. De nieuwe topper in mijn zondagse brunchformule is echter warme misosoep met seizoensgroenten.  Het is een goed alternatief voor een hartige brunch en een gezonde afwisseling na alle zoetigheid.

Misosoep met lentegroenten

  • 1l water
  • 3 el miso
  • 3 el soyasaus
  • 2 geroosterde sesamolie
  • 1 bussel oerprei  (of pijpajuin) in fijne ringen gesneden
  • 1 bussel radijsjes, gewassen en in partjes gesneden
  • 200 gr shitake
  • 1 wortel  in dunne reepjes gesneden
  • 100 gr soba noedels of gewone pasta

Maak een bouillon van de miso, soyasaus en sesamolie en zet dei op het vuur tot het kookt. Bak ondertussen de shitake met een scheutje sesamolie en kruid met zwarte peper.  Voeg dan de gesneden groentjes, de shitake en de noedels bij de bouillon en laat het geheel nog 5 tot 10 minuutjes doorkoken. Wist je dat oerprei gebakken of gefrituurd ook erg lekker is? Voor de liefhebbers kan je de soep afwerken met gefrituurde oerprei.

Anna Wynants is de kokende kracht achter De keukentafel.