Ook al associeer je inmaken met de herfst, ook met lentegroenten kun je al aan de slag. Koolrabi, bloemkool en radijsjes zijn heerlijke groenten om te picklen. Ze behouden immers goed hun knapperige beet. Pickelen is inmaken op basis van azijn, zout en een beetje suiker. De combinatie  van deze drie zorgt voor een heel veilig en lang bewaarbaar milieu voor tal van groenten.

Met een mooi  etiket en lint, heb je bovendien meteen een heel leuk cadeautje. Dus gooi die lege bokalen nooit meer weg en laat die overdaad aan oogst niet verpieteren.

Hoe ga je te werk?

Breng voor het vullen van een ½ bokaal 200 ml fijne azijn, 100 ml water, 0,5 el rietsuiker (of ander zoet) en specerijen naar keus aan de kook (de combi suiker-azijn is een anti-bederf toverformule!). Neem een 500g gesneden rauwe groentjes naar keus en masseer die goed in met 0,5 el zout.

Laat minstens een uur rusten. Het zout zorgt voor een soort ‘garing’ of ‘vertering’ en zal het vocht aan de groenten onttrekken wat nodig is wil de azijn naar behoren zijn werk kunnen doen. Maak je bokalen brandschoon (soda is een ecologisch en probaat middel). Vul de bokaal met de groenten, druk stevig aan en giet de hete kruidenazijn erover.

Sluit af en draai de bokaal om op het deksel. Laat staan tot de bokalen zijn afgekoeld. Het deksel zal nu ‘ingeklikt’ zijn. Er zit geen lucht meer in de bokalen wat bederf tegengaat. Je kan de groenten op die manier minstens een jaar bewaren op een droge donkere plek. Let op: Als na dit proces de bokaal wel nog klikt als je erop duwt, is de bokaal niet luchtdicht en kan je de groenten niet degusteren! Zuurstof zorgt immers voor bederf. Doe dus steeds de kliktest.

Lekkere combinaties zijn: bloemkool-curcuma-mosterdzaad, radijs-venkelzaad-lenteuitjes, koolrabi-gember-koriander maar experimenteer zeker zelf met smaakcombinaties.

(C) Foto: Leentje Speybroeck