Daar springen die eerste frisse groene scheuten op uit de aarde van bos en veld, de boomtakken buigen onder de bloesems en zachte, tere boomblaadjes ontvouwen.  We zetten de ramen open om ons huis eens goed te laten uitwaaien, hangen de winterjassen weg en lentekleedjes sieren de wasdraad. En voor sommigen is het ook een grote specialiteitensupermarkt die na de rustperiode in de winter weer de deuren opent. Want al dat lentegroen is niet enkel een lust voor oog en neus, ook de smaakpapillen worden er door verwend.

Dit is één van de mooiste wildplukmomenten van het jaar: een goede reden om op zoek te gaan naar lekkers in je eigen tuin of langs de bosrand. Met een goede determinatiegids of iemand die veel van planten kent, een mes en wat potjes in een stevige tas of mand kom je al een heel eind. Begin met de planten die je al kent en voeg daar elk jaar een paar nieuwe aan toe.

Maar waarom zou je dat doen, koken met lenteonkruid? Omdat al dat lekkers daar gratis en voor niets groeit! Omdat je dat onkruid uit de tuin beter oogst en gebruikt dan wiedt en weggooit. Omdat het een bron van nieuwe smaken, andere voedingsstoffen en verschillende vormen op je bord is. En omdat deze planten bulken van de vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen – echt powerfood uit de natuur. Meer dan redenen genoeg!

Je kent vast al brandnetelsoep, een salade met paardenbloem, vlierbloesemsiroop, rozengelei en bramentaart.. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos eens je wat meer planten kent. Elke wiedsessie of wandeling belooft een waar feestmaal achteraf. Probeer je deze lente deze recepten eens?

Frisse lenterecepten:

Pesto van bos-en veldkruiden

Tijdens een korte wandeling in bos of veld sprokkel je zo de basisingrediënten voor een smakelijke pesto. Pluk wat je tegenkomt: look-zonder-look, daslook, zevenblad, hondsdraf, dovenetel, brandnetel, veldkers of pinksterbloem. Was grondig, stop in een blender met wat zout, en mix glad met een plantaardige olie naar keuze. Je kan ook wat hazelnoten of pijnboompitten en grana padano, of wat citroensap aan toevoegen. Maar gewoon puur natuur komen de smaken er het beste uit. Heerlijk bij een volkorenpastapasta, om brood in te dippen, over je hummus of in je soep.

Verse kaas met oxalis

Eenvoud siert. Deze verse kaas met oxalis kan je amper een recept noemen, maar het is  werkelijk godenvoedsel. Pluk wat oxalis (klaverzuring) in het bos, was en snij fijn. Snipper wat lookstelen fijn, meng alles met volle verse kaas en wat geplette peper. Zalig bij een salade, op zuurdesembrood, of gewoon zo. Recht uit de kom in de mond.

Kruiden- en bloemenboter

Bloemen en zachte groene delen van planten komen mooi tot hun recht in kruiden- en bloemenboters. Kijk wat het seizoen te bieden heeft. Het recept is eenvoudig 9 delen boter op 1 deel planten, met toevoeging van zout, en naar wens een beetje peper, andere kruiden of specerijen of een paar druppels citroensap. De boter is heerlijk op een stuk goed brood, een gepofte aardappel, of om gerechten aan te stoven.

 • Pinksterbloem, mosterd, koolzaad, veldkers, barbarakruid    peperig, pittig
 • Hondsdraf, wilde tijm, wilde oregano                aromatisch, gekruid
 • Look-zonder-look en zevenblad                    look, gekruid

Saladerolletjes van zachte lindeblaadjes

100gr boekweitrisotto van bv de laatste pompoenen - 20 gr hazelnoot - 30 gr verse kruiden - 1 el honing

Oogst de zachte vers ontloken blaadjes van fijnbladige linde (Tilia cordata) of grootbladige linde (Tilia platyphyllos). Lindeblaadjes zijn heerlijk zacht en zoet in dit stadium. Je kan ze vullen met restjes van gisteren om ze mee te nemen als lunch, of met pompoenrisotto met verse wilde kruiden (denk: hondsdraf

Brandnetel-gierstrisotto

300 gr gierst - 1 l bouillon - 2 el boter of plantaardige ghee - 2 sjalotjes - 2 looktenen - een vergiet vol brandneteltoppen - nootmuskaat - peper en zout - parmezaan

Oogst frisse verse brandneteltopjes en spoel ze goed af onder heet water. Nu zou het niet meer zo mogen prikken. Snij de netels fijn.Snipper de sjalotje en lookteentjes en laat ze met wat zout glazig en geurig worden in de boter. Voeg dan de gierst toe en laat nog even meestoven. Dan voeg je beetje bij beetje de bouillon toe onder vaak roeren en alle bouillon op is. Voeg de netels, peper, zout, nootmuskaat en parmezaan naar smaak toe. Laat nog twee minuten rusten en serveer.  

De tien wildplukgeboden

Werk je niet met onkruiden uit je eigen tuin? Let dan zeker op de volgende spelregels!

 • Pluk geen beschermde planten tenzij je ze zelf kweekt. (daslook!!)
 • Pluk niet meer dan een derde van een plant of kolonie om zo het voortbestaan te garanderen.
 • Verstoor de omgeving niet en laat wat over voor de dieren die hier wonen.
 • Vraag de eigenaar van de grond om toestemming.
 • Weet waar je plukt. Was hier historische vervuiling? Zitten er veel vossen in dit gebied?
 • Alles wat in je mand en mond gaat, moet met 100% zekerheid zijn gedetermineerd. Twijfel je? Neem geen risico en laat de plant staan.
 • Oogst je wilde planten? Neem je dan ook het afval uit het bos mee? Een kleine moeite toch?
 • Grow your own. Onkruid dat je vaak gebruikt kan je ook in de tuin zetten.
 • Was je wilde oogst steeds goed in water met een schep zout en/of azijn.
 • Neem nooit meer mee dan je nu voor eigen gebruik nodig hebt. De natuur is niet eindeloos.

Natalie Schrauwen is de kokende kracht achter ‘Les Odettes’