Met de campagne Maai Mei Niet riept Velt, samen met het Vlaamse magazine Knack, de universiteit KU Leuven, de Bond Beter Leefmilieu en Het Ministerie voor Natuur op om de hele maand mei het gazon niet of minder te maaien. Heel wat planten in het gazon krijgen dan de kans om te gaan bloeien. Zo ontstaat een rijkelijk buffet voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels. 

De resultaten

Meer dan 6.200 mensen schreven zich in voor Maai Mei Niet, 2.200 deden ook mee aan het Bloementelweekend van 29 en 30 mei. Zij telden in 1m² van hun lange gras de bloemen, gaven dat resultaat door en kregen een persoonlijke nectarscore. Die drukt uit hoeveel bijen er konden eten van het ongemaaide gazon. Al die nectarscores werden door professor Koenraad Van Meerbeek van de KU Leuven samengeteld tot de nationale nectarscore.

De indrukwekkende slotsom of nationale nectarscore luidt: alle Maai Mei Niet-gazons samen bedragen zo'n 145 hectare, goed voor een dagelijkse productie van 56 kilogram nectarsuiker of voedsel voor iets meer dan 5 miljoen bijen. 

Het gaat dan in hoofdzaak om gazons in de tuinen van privé-personen. Ook 60 steden en gemeenten deden mee met Maai Mei Niet, goed voor zo'n 853 hectare openbaar ongemaaid gazon. 

Langdurig effect

Bovendien beperkt het resultaat van Maai Mei Niet zich niet tot de maand mei alleen. De actie zal ook op langere termijn nog effect hebben. Ook bij de individuele deelnemers blijkt Maai Mei Niet een blijver. Zo zag 72 procent van de individuele deelnemers meer leven in haar/zijn tuin en 92 procent gaf aan ook in de toekomst minder te gaan maaien. Ook steden als Antwerpen, Oudenaarde en Roeselare geven te kennen dat Maai Mei Niet een opstap wordt voor een ander maaibeleid.

Meer weten?