Velt en sociaal voedselatelier De Kompaan bundelen de krachten voor hun nieuwste actie ‘Antwerpen Plukt’. ‘Het doel is om mensen samen te brengen en voedselverspilling tegen te gaan’, zeggen Nadia Tahon van Velt en Carl Cappelle van De Kompaan.

Met Antwerpen Plukt willen Velt en De Kompaan het fruit van de stad Antwerpen op de kaart te zetten. "En dat kan je heel letterlijk nemen", zegt Nadia. "We zullen namelijk een plukkaart maken met de openbare en private plekken waar fruit- en notenbomen staan."

Een eerste plukplek op een openbare plaats is in Parkje Van Leentstraat. Een beetje verder in dezelfde straat stellen Nanny en Dirk hun private tuin open voor plukkers. "De oogst is voor hen te groot en ze vinden het zonde dat het verloren gaat", zegt Carl. "Andere jaren liepen ze van deur tot deur met hun overschot. De peren bewaren immers niet lang en moeten snel verwerkt worden. Een deel van de oogst blijft bij Nanny en Dirk, de rest gaat naar de plukkers en De Kompaan."

PlukA’pen

Maar niet iedereen mag zomaar plukken. "Alleen onze zogenaamde PlukA'pen mogen dat. Zij volgen een korte workshop zodat alles, zowel voor boom als mens, veilig verloopt", zegt Nadia. "De opbrengst die naar De Kompaan gaat, zullen we samen met de buurtbewoners van de stationswijk verwerken tot moes, taart, sap of andere lekkernijen. Met de actie zetten we ons dus niet alleen in tegen voedselverspilling, maar geven we ook de sociale cohesie een boost", vult Carl nog aan.

Registreer je!

Als je nog een openbare of private plaats kent waar het fruit verloren gaat, twijfel dan niet om die te registeren. "We zoeken ook nog PlukA’pen", vult Carl aan. "Zin om zelf fruit te plukken en nieuwe plekken in de stad te ontdekken? Of wil je nieuwe mensen leren kennen en bijdragen aan een sociaal project? Doe dan zeker mee."

> Ik heb een plukplek

> Ik wil plukken

 

Lees meer over Antwerpen Plukt.

Heb je vragen? Dan kan je terecht bij [email protected]


Dit project is in samenwerking met: