Het is herfst en dat betekent dat we de spinnen weer mogen verwelkomen. Wist je dat er in België en Nederland ongeveer 700 soorten zijn? Ontdek hier welke spinnen hier het meeste voorkomen.

 

 

1) Kruisspin

Op nummer 1 staat de kruisspin. Ze is waarschijnlijk de bekendste spin in onze tuinen. Ze bouwt haar wielweb bij voorkeur op luwe, beschutte plekjes in de schaduw van planten. Je herkent haar aan het kruis op het achterlijf dat gevormd wordt door witte vlekjes. Deze witte kleur is afkomstig van afvalstoffen die vlak onder de huid worden opgeslagen. Kruisspinnen hangen ondersteboven in hun web. Dit doen ze om zich bij dreiging zo snel mogelijk van hun ‘reddingstouw’ aan hun achterlijf op de bodem te laten vallen.

 

 

 

 

 

2) Gewone huisspin

Een donkergekleurde spin met lange poten die menig huishouden een hartaanval bezorgt. Wees gerust, ze komen wat intimiderend over maar zijn over het algemeen ongevaarlijk. De gewone huisspin komt overal in en rond gebouwen voor en houdt van beschutte vochtige plaatsen.

Vaak wordt gedacht dat spinnen in de herfst vluchten in huizen omdat het buiten te koud wordt. Niets is minder waar. Het kan namelijk zijn dat deze spin al heel zijn leven doorbracht in jouw huis op een onzichtbare plek. Doordat de mannetjes in de herfst volwassen worden, gaan ze actief op zoek naar een vrouwtje. Daarom dat ze je dus nu tegenkomt in huis. Zet dus je angst opzij en laat deze ongevaarlijke spin zijn liefdesritueel voltooien.

 

 

 

3) Grote trilspin

Op de derde plaatst staat de grote trilspin. Die kun je gemakkelijk herkennen aan de lange sierlijke poten. Op de poten zie je zwart gekleurde verdikkingen. Deze spin tref je vaak voornamelijk aan in huis bijvoorbeeld in een hoekje in het plafond. Ze heeft haar naam niet gestolen. Wanneer je het web verstoort begint ze snel te trillen. Een zeer effectieve verdedigingsstrategie bij gevaar want haar contouren worden zo bijna onzichtbaar. Op deze manier is ze ongrijpbaar voor de aanvaller.

De grote trilspin wordt vaak verward met de hooiwagen. Echter, het lichaam van hooiwagens bestaat uit één stuk terwijl die van een trilspin uit twee delen bestaat.

 

Wil je spinnen spotten voor de wetenschap? Geef dan je data in via: https://www.spiderspotter.com/en/.