De kippen van Velt-lid Marleen Bolle hadden een ruimteprobleem. Door de gevaren van de vos is het kippenhok overdekt en erg beperkt. Na een poosje hadden de kippen elke cm² meermaals omgedraaid. Ze begonnen dan ook een petitie tegen hun eigenaars. Vooral omdat ze zagen dat er buiten hun ren lekkere slakken en onkruiden te eten vielen. Marleen zocht naar een oplossing en vond die met de kipmobiel.

Binnen de perken

Marleen wilde haar kippen voldoende bewegingsvrijheid geven, maar toch wilde ze kunnen afbakenen waar ze wel en niet mochten komen. Soms is de moestuin immers verboden terrein, of wil je het stuk gras waar de kinderen spelen vrijhouden van uitwerpselen.

Het systeem van de kipmobiel is eenvoudig: de kippen zitten in een cilindervormige trommel van kippengaas. Door die vorm kan de kipmobiel slechts in één richting voortbewegen, zodat je met behulp van twee stokken gemakkelijk kunt afbakenen waar de kippen mogen rollen. Het grove kippengaas geeft de mogelijkheid om te scharrelen, zonder diepe putten te maken.


Foto's: Marleen Bolle

Kippen hebben een pikorde, en dat zorgt er ook voor dat er één kip is die de richting van de kipmobiel kiest. De andere kip volgt, waardoor ze samen de kipmobiel besturen. De kipmobiel is niet bedoeld als permanent verblijf voor kippen, maar als een verblijf voor een paar uur.

Zo maak je het zelf

  • Maak twee hoepels van grijze elektriciteitsbuizen. Maak ze vast met een stukje metalen staaf.
  • Kies zelf de lengte van de kipmobiel en knip je kippengaas op die lengte. Hecht het kippengaas met dunne ijzerdraad vast op de hoepels.
  • Maak ook de onder- en bovenkant van de cilinder dicht met kippengaas.
  • In een van de zijkanten maak je een deurtje van plexiglas of een ander licht materiaal. Wij gebruikten drie snelstrips als scharnier en een veertje als slot.
  • Om het geheel wat natuurlijker te laten lijken hebben we de grijze buizen met wissen van knotwilg omwonden.