Met de komst van de lente, keert voor sommigen ook de strijd tegen ongewenste tuingasten terug. We kunnen serieus vloeken op de visite van brandnetel, paardenbloem of  zevenblad in onze borders of moestuin. Wilde planten zijn vaak woekeraars en geven op die manier de groenten of planten die we in onze tuin hadden gezaaid of geplant geen kans op slagen. Vandaar dat we ze knarsetandend 'on'kruid noemen. Verwoed gaan we ze te lijf met de schoffel. Maar misschien moeten we deze rebellen voortaan eens op een andere manier bestrijden? Door ze op te eten bijvoorbeeld! Met deze zes tips maak je van wieden het nieuwe oogsten.

Download de zes wildsmultips.

1.

Oogst enkel wilde kruiden die je echt kent. Vogelmuur, brandnetel, kleefkruid en paardenbloem zijn makkelijk te herkennen. Bij de minste twijfel, oogst je niet. Oogst ook op plaatsen waar je zeker bent dat het onkruid ‘schoon’  is. Een tuin is de veiligste plek. Oogst nooit waar er kans is op uitwerpselen van dieren, uitlaatgassen of een vervuilde ondergrond. Reinig je onkruid grondig voor gebruik. 

2.

Een heel eenvoudig maar o zo lekker gerechtje met wilde kruiden is wilde kruidenkaas -of boter. Pluk een variëteit aan wilde kruiden. Ook eetbare bloemen zijn welkom: pinksterbloem, madeliefjes, dovenetel! Zij geven je kaas of boter kleur. Versnipper de kruiden en voeg ze toe aan kwark, zachte geitenkaas, notenkaas (voor een plantaardige versie) of zachte boter. Meng en breng op smaak met peper en zout. Geniet van een heerlijk voorjaarstoastje!

3.

Wist je dat je van onkruid de lekkerste pesto maakt? Vervang peterselie of basilicum in je favoriete pestorecept door evenveel brandnetel, jong paardenbloemblad, vogelmuur of zevenblad. De wilde smaak krijg je er gratis bij! 

4.

Ook voor een groene puree kan je in de onkruidtuin terecht. Vervang je spinazie door wilde melde, brandnetel of jong paardenbloemblad. Stoof ze licht aan, voeg wat melk, nootmuskaat, peper en zout en een klontje boter toe. Mix dit tot een groene saus. Voeg  zacht gekookte aardappelen toe en stamp ze tot de mooiste lentepuree. Afwerken met bloemetjes is toegestaan.

5.

Een lenteomeletje of -fritata wordt nog mooier met wat versnipperd groen. Jong paardenbloemblad, zevenblad en vogelmuur doen het ook hier weer prima. Wie wil, kan een stapje verdergaan en  er een onkruidtaart van maken. Stoof de onkruiden kort aan met peper en zout, laat ze uitlekken en verwerk ze met onze groentetaarttemplate tot een heerlijke groentetaart. Voeg verkruimelde feta of geitenkaas toe en werk af met pijnboom- of andere pitten. Dit gerecht kan je makkelijk meenemen naar een lentepicknick want ook koud is dit een lekkernij.

6.

Misschien klinkt dit wel een beetje gek maar op basis van wilde kruiden maak je ook heerlijke smoothies. Vul aan met yoghurt of (karne)melk, fruit(sap) -en eventueel wat havervlokken of notenpasta voor een extra voedzame versie- en je nipt in een wip van de hipste én gezondste groene smoothie ooit. Onze brandnetelsmoothie is zelfs bij de kleinste smoothiedrinkers een succes!

Download de zes wildsmultips.

Meer ontdekken?

 

Je verder verdiepen in de wereld van het 'onkruid', doe je met het het boeiende Onkruidboek van Velt. Het staat bomvol nuttige informatie en je ontdekt erin dat je met tal van wilde planten zelfs lekkere dingen kunt maken. Wat dacht je van een brandnetelsmoothie?

> Klik hier om je exemplaar te bestellen voor slechts € 20