Zelf je schoonmaakmiddelen maken, is niet moeilijk. Je moet er wel rekening mee houden dat wat voor iemand goed werkt, niet noodzakelijk een succes is bij iemand anders. Onderstaande recepten stel je dus best zelf op punt, naargelang je voorkeuren en wensen.


Allesreiniger

Meng een halve kop azijn, een vierde kop baking soda en 2 l water. Giet dit mengsel in een verstuiver.


Afwasmiddel

Meng 1 theelepel baking soda, 100 ml neutrale vloeibare zeep en 1 eetlepel soda. Voeg er 15 druppels essentiële olie aan toe en leng aan met warm water tot 500 ml.


Ontgeurmiddel voor de koelkast

Zet een potje soda in de koelkast en laat het een nacht staan. De soda kun je daarna gebruiken om het toilet te poetsen.


Ontstopper

Giet heet water over een flinke schep soda in de gootsteen. Laat een kwartiertje intrekken en spoel na met water. Is de verstopping hardnekkig? Giet dan over een schep soda een flinke kop azijn en daarna heet water.

Laat dit een nacht staan. Zet wel een emmer of pot over het afvoergat, want door de chemische reactie ontstaan er gassen. Je kunt deze mix ook gebruiken als wc-reiniger.


Ruitenpoetsmiddel

Meng 1 deel azijn met 2 delen water en een tiental druppels essentiële olie of wat citroensap voor een frisse geur.


Nog meer interessante tips?

Dit artikel verscheen ook in Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus en krijg je toegang tot het uitgebreid online-archief. Zo kun je oude artikels steeds raadplegen op onze website. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

  • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
  • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
  • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
  • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar en biobloembollen-actie in het voorjaar
  • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels.
  • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
  • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar