Wil je minder voedsel verspillen maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Deze tips helpen je al een heel eind op weg. 

  • Restjesdag! Verwerk je restjes groenten, kaas, vlees, vis, peulvruchten, granen in een frittata (omelet). Ook handig om de eiproductie van je kippen bij te benen!
  • Gooi jij de blaadjes van de groene selder weg? Niet nodig! Je kan ze drogen en er je eigen selderijzout van maken.
  • Te veel gekookt/gebakken? Geef (een deel) weg aan buren, familie of vrienden, verlets het (www.letsvlaanderen.be) of zet het op thuis afgehaald (www.thuisafgehaald.be).
  • Toast brood dat al wat ouder is, maak er broodpudding of verloren brood van.
  • Schrijf één week op wat er meestal over is van restjes. Analyseer waarom je juist daarvan zoveel over hebt en kijk of je daar iets kan aan doen. Ga op zoek naar leuke receptjes om met die restjes voortaan iets te doen
  • Maak van je overschotjes kort na de maaltijd al iets (koude schotel, omelet met groenten/rijst die over zijn) en doe dit in een potje om mee te nemen de volgende dag of naar het werk.
  • Als je aan je maaltijd begint, neem eerst de overschotjes uit de koelkast om te kijken wat je ermee gaat doen en vul dan pas aan met verse, nieuwe producten.
  • Kijk eerst in je ijskast/diepvries/voorraadkast vóór je je boodschappenlijstje maakt.
  • De lekkerste soep wordt gemaakt van restjes.
  • Er is veel meer eetbaar van groenten dan je denkt. Denk maar aan de bloemetjes van radijs of kool. Perfect voor de afwerking van je gerecht!
  • Oud brood laten uitdrogen, raspen en gebruiken als paneermeel.
  • Restjes aardappelen de dag nadien verwerken met verse, gekookte aardappelen tot puree.
  • 'Lege' potten choco, confituur,…? Melk of sap erin en shaken. Je hebt een lekker drankje en de pot is proper!
  • Maak pesto van de zevenblad, brandnetels, vogelmuur,... in je tuin.
  • Groenteschillen in de oven = lekkere chips!
  • Gebruik het kookvocht van je groenten als basis voor soep of saus.

Foto Wout Henderickx


Meer informatie

Kook het seizoen (cover)

Ontdek meer recepten in ons Velt-boek 'Kook het seizoen'. Ontdek het via onze webwinkel of bij je plaatselijke Velt-groep.