Er zijn zomerse temperaturen in aantocht. En dat kan fijn zijn, maar voor de plantjes is het iets moeilijker. Met deze vijf tips help je je moestuin de hitte door te komen. 

  1. Een droge periode is ideaal om te wieden. De meeste eenjarige onkruidjes kun je gewoon oppervlakkig wegschoffelen, en laten liggen.
  2. Geef niet elke dag een beetje water, maar om de 4 tot 7 dagen een hele gieter per plant of per rij. Dan moedig je je plantenwortels aan om het water dieper te zoeken.
  3. Geef heel gericht water: alleen aan je (rijen met) gewassen. Geef niet het hele bed water, want daar groeien onkruidjes ook van.
  4. Mulch! Met laagjes grasmaaisel of stro bedek je de grond tussen je groenten. Daardoor blijft de bodem koeler en vochtiger.
  5. Loop niet op je bedden: dan blijft je bodem ‘malser’, en neemt die beter water op.

Verder kun je je tuin ook preventief tegen droogte beschermen. Wil je weten hoe? Kijk dan hier
Foto: François De Heel

Nog meer tuintips?

Het Handboek ecologisch tuinieren is geeft je een complete visie op tuinieren en reikt nuttige tuintips aan. Zo krijg je inzicht in al wat er leeft in je moestuin en tuinier je als de beste!

Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die momenteel in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Daarnaast is het een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.

Deze grondig herwerkte editie bevat de nieuwste wetenschappelijke inzichten over bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

> Klik hier om je exemplaar te bestellen voor slechts € 29,50