Hunker jij ook naar van dat streelzacht picknickweer? Een deken in het gras, een boek bij de hand en een mand vol zelfgemaakt lekkers?

Tijdens een nieuwe aflevering van Keukenpraatjes geeft chef Leentje Speybroeck je tips en recepten voor handige zoete en zoute meeneemhapjes, onweerstaanbare groentesnacks en sexy salades op basis van die echte lenteprimeurs.

 
Bekijk de aflevering van Keukenpraatjes op YouTube.

Samen maken we er een echt feest van. Hieronder vind je alvast de recepten zodat je gewoon kan meekoken tijdens de aflevering en nadien meteen de picknickmand vullen en erop uit trekken.

Begin maar al te plannen!


Minifrittata’s van radijsjes, erwtjes en feta

Ingrediënten voor 12 minifrittata’s

  • 20 radijzen
  • 200 g erwtjes
  • 4 eieren
  • 150 ml (plantaardige) room
  • 1 el maizena
  • 200 g fetakaas
  • peper en zout
  • paar takjes tijm
  • scheutje balsamicoazijolijfolie

Bereiding

Voor dit recept gebruikte ik een muffinbakvorm. Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder het loof van de radijzen en snijd ze in vier partjes. Bak ze samen met de erwtjes en de geritste tijm in een pan met olijfolie tot ze goudbruin kleuren. Smaak af met peper en zout. Blus met de balasamicoazijn. Schud af en toe even op. Zet aan de kant en laat afkoelen.

Klop de eieren met de room en de maizena op. Breng op smaak met peper en zout. Vet de bakvorm in en schep in elk vakje een portie erwtjes en radijs en verkruimel er grof wat feta over. Giet in elk vakje wat van het eimengsel zodat alles mooi onder staat.

Plaats in de oven en bak gedurende 20 minuten of tot de frittata’s mooi goudbruin kleuren (niet volledig bruin dus!). Laat even afkoelen en haal de frittata’s met een lepel uit de vormpjes. Neem ze mee op je picknick in een afgesloten doos en eet ze zo uit het vuistje of serveer ze thuis met een slaatje en een mosterdvinaigrette. 

Variatie: Geniet elk seizoen van minifrittata’s door ze telkens te vullen met andere combinaties van kruiden, seizoensgroenten en iets van kaas, een vlees(vervanger) of vis. 

 

Rabarbersinaascake met balsamico en cardamom

Ingrediënten voor 1 rechthoekige bakvorm van ongeveer 15 op 30 cm

  • 200 g speltbloem (of andere)
  • 200 g boekweitmeel (of andere)
  • 100 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 100 ml sinaasappelsap
  • zest van 1 sinaasappel
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 180 g ruwe rietsuiker
  • 1 tl vanille-essence of het merg van een vanillestokje
  • 1 tl cardamompoeder
  • 200 ml olijfolie
  • 14 g bakpoeder of baking soda
  • snuifje zout
  • 300 g rabarber 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.  
Snijd de rabarber in blokjes en meng ze met 80 gram van de suiker en de helft van de sinaaszest.
Meng meel, bakpoeder, cardamom, de rest van de suiker en het zout in een kom. 
Meng sinaasappelsap, sojamelk, olijfolie, vanille-essence, de rest van de zest en de balsamico-azijn in een andere kom.
Meng de inhoud van beide kommen. Goed roeren met een houten lepel volstaat.
Vet een cakevorm (kan ook in gelijk welke andere vorm) in met olijfolie. Stort het deeg erin. Schik de rabarber erop. 
Plaats gedurende 40 minuten in de oven. Prik met een vork. Als het beslag niet meer blijft kleven, is de cake klaar. 

 

Erwtenpesto

Ingrediënten:

  • 2 sjalotjes
  • een scheut olijfolie
  • 600 g doperwtjes
  • een handjevol muntblaadjes
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • peper
  • zout

Bereiding

Versnipper de sjalotjes en stoof ze in wat olijfolie tot ze glazig worden. Voeg de erwtjes toe en roerbak tot ze lichtjes kleuren. Zet het vuur uit.

Voeg de gesnipperde muntblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout. Zet een derde van de erwtjes opzij.

Plet de andere erwtjes met een vork of mix ze grof met de Parmezaanse kaas en een flinke scheut olijfolie tot je een smeuïge spread hebt. Voeg de rest van de erwtjes toe. Serveer als een stevige dip met crackers, beleg er je broodje of wrap mee, smeer op toastjes of eet gewoon een portie bij je maaltijd.


Blijf op de hoogte van Keukenpraatjes