Velt maakt van november de soepmaand. Een heerlijk soepje zorgt immers voor verwarming tijdens deze donkere dagen én voor een stevige dosis vitamientjes. 

Vier weken lang deelt onze huiskok Leentje Speybroeck gratis haar soeptips en recepten met seizoensgroenten. Lekker, ecologisch én gezond. 

 


Tips voor topsoep

 

1. Alle groenten zijn soepgroenten

De typische soepgroenten in een zakje, je kent ze wel. Prei, selder, ui en wortel zijn steeds van de partij en daardoor wordt soep al gauw eenheidsworst, een soort kakikleurig waterig sopje de naam soep niet meer waardig (zegt een duidelijk door de schoolsoep getraumatiseerde ziel). Maak dus je soep van een beperkt aantal groenten die je bewust kiest omwille van hun smaak(combinatie). Minder is ook bij soep vaak meer!  

 

2. Soep is geen puree

Dikke soep smaakt heerlijk, zeker als de dagen korter en kouder worden. Maar soep moet wel soep blijven, fluweelzacht en oplepelbaar. Soep waarin je je lepel kan rechtzetten, is geen soep maar puree. De smaak van je soep komt daardoor vaak niet volledig tot zijn recht en mooi is ook anders. Laat soep dus soep blijven en geef ze de textuur die haar toekomt. Zacht en liquide, een streling voor de tong.

 

3. Eerst stoven, dan koken

Wil je volop smaak in je soep? Stoof dan eerst je groenten geruime tijd voor je ze verzuipt. Het is het stoven dat de smaak van je groenten doet openbloeien. Denk maar aan traag gestoofde ui en de heerlijke geur die daarbij vrijkomt. Heel wat anders dan wanneer je een ui meteen kookt. Geef je soep dus eerst de tijd om smaak te maken en giet dan pas de bouillon erbij. Een beetje geduld voor een wereld van verschil in smaak

 

4. Maak van je soep een maaltijd

Zeg nooit zomaar soep tegen soep! Je maakt van je soep in een wip een volwaardige maaltijd door er een portie koolhydraten en eiwitten aan toe te voegen. Zeker in tijden waarin je hoofd niet naar koken staat een oppepper. Een voedzame maaltijd bestaat voor de helft uit seizoensgroenten, bevat een vierde aan koolhydraten en een vierde aan eiwitten. Een beetje gezond vet mag er ook bij. Verwerk daarom peulvruchten (eiwitten) in je soep en eet er een stuk lekker brood bij met olijfolie of boter en je hoeft je verder geen zorgen te maken. Tip 5 toont je hoe je nog meer gezond lekkers toevoegt aan je soep.

 

5. Soep wordt graag versierd

Soep versieren is niet alleen mooi, maar ook lekker en gezond. De garnering kan de smaak echt afmaken door een extra accent toe te voegen. Bovendien kan je op die manier je soep nog voedzamer maken. Denk aan (wilde) kruiden en bloemen, geroosterde zaden, pitten, kiemen en gefermenteerde groenten. Maak van je soep een kunstwerkje voor jezelf en je liefsten. 

 

6. Elk seizoen houdt van soep

Ook al associeer je soep misschien vooral met het najaar en de winterperiode, elk seizoen heeft recht op soep. In de lente kunnen we genieten van een fijne bouillon met primeurgroentjes of heerlijk zachte brandnetel- of een andere groene voorjaarssoep. In de zomer zijn tomaten- en courgettesoep of minestrone, maar ook gazpacho en andere koude soepen van de partij. In de herfst krijgt pompoensoep alle eer, maar ook pastinaak, knolselder en rode biet zorgen voor echte verwensoepen. In de winter zijn er knollen en kolen à volonté om te versoepen en genieten we uiteraard van fluweelzachte witloofsoep. Zo heeft elk seizoen zijn eigen soepsmaak en -sfeer. En net dat is zo fijn om telkens weer naar uit te kijken.

 

7. Een kind kan soep maken

Als je een paar basisregels (zoals onze tien tips) in acht houdt is soep maken poepsimpel. Om het je nog makkelijker te maken en om ook je kind van jongs af aan soep te leren maken, ontwierp Leentje een handige soeptemplate. Met dit basisrecept kan je zelf de ingrediënten kiezen en zo je eigen favoriete soep uitvinden. Benieuwd welke soepen er de komende maanden allemaal het licht gaan zien! Geef je soep zeker een naam. Dat heeft ze wel verdiend.

 

8. Gooi geen troep in je soep

Kies voor lokale, biologische ingrediënten om van je soep de beste soep te maken. Die zitten tjokvol goede mineralen en vitamines en bevatten geen pesticides. Goede bouillon, zonder chemische additieven, is een basisvereiste. Leentjes favoriet is Morga.

 

9. Verse soep is een knuffel

Nu het even niet mag, dat echte knuffelen, beschouw soep als een knuffel. Maak een pot voor de buurvrouw, je (schoon)ouders, collega of beste vriend(in). Laat een pot soep achter op de stoep van iemand die ziek is, oud, eenzaam of triest. Met een lief kaartje erbij en misschien wel een zelfgebakken brood of een lekkere topping. Of doe aan soepruil. Een soep voor een soep. Zo heb je meteen twee soorten in huis. Wie krijgt deze maand soep van jou? Maak maar al een lijstje!