Met de komst van de lente keert voor sommigen ook de strijd tegen ongewenste tuingasten terug. We kunnen serieus vloeken op het ongevraagd bezoek van brandnetel, paardenbloem of zevenblad in onze tuin. Verwoed gaan we ze te lijf met schoffel en gevloek. Maar misschien moeten we deze rebellen eens op een andere manier bestrijden?

If you can’t beat it, eat it!

Wil je van je onkruid af? Oogsten maar die handel! Brandnetel mag dan een woekerende pest zijn, het is ook een lekkere en gezonde lentegroente en die troef moeten we vooral benutten. Misschien dacht je dat brandnetel enkel in de soep kon. Niks is minder waar. Pannenkoeken, groenteburgers, pesto of puree: het kan allemaal op basis van dit stekelige groen. Zelfs in een smoothie doet hij het prima.

Ontdek je graag wanneer je brandnetel, paardenbloem en andere wilde rakkers oogst? Check onze kruidenkalender. Voor wie zich verder wil verdiepen in de wereld van het onkruid, is er het boeiende Onkruidboek. Deze brandneteltaartjes zijn klaar in een wip en een prima tip voor je lentepicknick. Je neemt ze makkelijk mee en je kan ze zowel koud als warm degusteren. Plukken en bakken maar!


Recept: brandneteltaartjes

Voor 12 taartjes

Voor de bodem
2 cups bloem 1 cup havervlokken 2 el lijnzaad
snuif zout 0,5 cup olijfolie 1 cup lauw water

Voor de vulling
 
flinke bos brandnetelblaadjes 4 eitjes van happy kippen (of 1 blok zijden tofu + 0,5 el maizena of arrowroot) 1 cup sojamelk
1 cup sojaroom peper en zout 1 teen look

 
Bekleed een cupcake bakvorm met cupcakepapiertjes of vierkantjes bakpapier. Meng alle ingrediënten voor de bodem tot een glad deeg. Laat even rusten. Roerbak de brandnetelblaadjes met de geperste look en peper en zout.

Kluts het ei, room en melk of mix de tofu met de room en melk. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven op 200°C. Maak bolletjes van het deeg. Plet tot een plakje met je handen en bekleed de cupcakevormpjes. Prik met een vork in de bodem van het deeg.

Leg in elk cupje een portie brandnetel. Giet nadien de liaison erover. Zorg dat de brandnetel goed onder zit zodat ze niet verbrandt. Bak gedurende 20 minuten of tot goudbruin. Serveer met een wilde salade van bijvoorbeeld vogelmuur, zevenblad, melde en madeliefjes!


Nog meer op je lentebord?

  • Vandaag deelt Fieke Fatjerietjes haar favoriete lentebordje met ons
  • Meer lekkere onkruidtips vind je in ons Onkruidboek. Een lekkere onkruidworkshop boek je hier
  • (C) Foto: Leentje Speybroeck