Met dit mooie tuiniersweer geven veel mensen de aanzet voor toekomstige tuinfrustraties. Ze kopen mooi ogende planten die ze met zorg een plekje geven in hun tuin, maar zien na verloop van tijd de plant wegkwijnen terwijl onkruid de bovenhand krijgt. Meestal blijkt de plant in kwestie totaal ongeschikt voor die standplaats.

Om dit soort tuinzorgen te voorkomen lanceert Velt een unieke online plantenzoeker waarmee je in een handomdraai kan uitzoeken welke planten geschikt zijn. Wie met dat lijstje naar het tuincentrum trekt koopt tuinplezier.

Hoe werkt het?

Op beweegt.velt.be/plantenzoeker start je bij voorkeur je zoektocht binnen een bepaalde groenvorm. Zo kun je zoeken naar eenjarigen, planten voor een zonne- of schaduwborder, voor een stenig of een nat biotoop, kleine of grote bomen, struiken en klimplanten. Met behulp van enkele gerichte zoekacties, en naar je eigen smaak, maak je plantenlijsten die echt werken voor jouw tuin.

  • Op de website vind je een woordje uitleg over de belangrijkste termen en basisinformatie over de standplaatsen. Je leert bijvoorbeeld hoe je de lichtinval bepaalt, wat er wordt bedoeld met termen als 'vochtgehalte' en 'voedselrijkdom' en met welke bodemsoort je in je tuin te maken hebt.
  • Na de keuze van de groenvorm, krijg je telkens enkele verplichte zoekvelden zoals bodemsoort, licht en vocht.
  • De zoekresultaten kun je verder verfijnen met optionele zoekvelden. Zo kun je planten selecteren op hun eetbaarheid, hun hoogte of hun bloemkleur en last but not least, hun afkomst.
  • Wie enkel inheemse en ingeburgerde planten wil, filtert met een muisklik de uitheemse planten uit de zoekresultaten.
  • Ten slotte blijft ook een eenvoudige zoekopdracht op naam van de plant mogelijk, handig als je meer info zoekt over een bepaalde plant.

De plantenlijst bevat momenteel zo'n 800 soorten maar wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe planten. Bij de lancering van de website zijn nog niet alle plantenfoto’s beschikbaar. We streven ernaar om op termijn bij alle planten foto’s van de verschillende groeifasen te tonen. Stuur je suggesties naar [email protected]


Meer informatie over planten

Stappen naar een ecologische tuinMet het boek Stappen naar een ecologische tuin had Velt al een boek in huis over de aanleg en het beheer van een ecologische tuin. Dat boek bevat plantenlijsten voor verschillende 'groenvormen', bijvoorbeeld hagen, klimplanten, bloemenweide, schaduwborder,... en dat in functie van de vochtigheid, het bodemtype en de zuurheidsgraad van de grond. Door de natuurlijke opvolging van plantengroei (successie) als inspiratiebron te nemen, zorgen de lijsten voor geslaagde plantencombinaties.

Klik hier om het boek Stappen naar een ecologische tuin te bestellen