Nog tot 15 december 2020 kun je deelnemen aan onze samenaankoop van biologische zaden. Keuze uit meer dan 600 rassen, voor flink wat variatie in je moestuin. 5 rassen zijn afkomstig van Vitale Rassen, een vereniging voor en door biologische boeren met een hart voor de eigen zaadvermeerdering.

Wat maakt de rassen van Vitale Rassen zo speciaal?

  • Vitale Rassen kiest voor zaadvaste rassen. Met hun brede genetische achtergrond hebben deze rassen de beweeglijkheid in zich om mee te evolueren met de uitdagingen van deze tijd.
  • De vereniging selecteert haar rassen op veerkracht, vitaliteit en weerbaarheid, en op smaak uiteraard.
  • Deze zaden en hun genetische eigenschappen zullen niemand specifiek - en daarmee iedereen - toebehoren.

1. Mechelse blauwgroene prei


Een traditionele tuindersselectie, helemaal aangepast aan onze biologische teeltomstandigheden. Geschikt voor de herfst, winter en voorjaarsteelt. Robuust ras, sterk tegen ziekte. Belagers houd je het best op afstand met insectengaas. De telers selecteren op een mooie lange witte schacht, een beperkt wortelplateau en zo weinig mogelijk knobbelvorming. De plant ontvouwt zijn groen blad in een mooie rechtopstaande beweging, niet te lang uitgerokken, maar in een evenwichtige vorm. Gezond en zwaar wegend op de hand.

> Zoek in onze Zadenlijst op: Mechelse Blauwgroene Winter


2. Rode biet: rode kogel


Op het biodynamisch tuinbouwbedrijf Akelei is Jelle (foto bovenaan) de rodebietenteler en boerenvermeerderaar. Bij selectie wordt gelet op de ringstructuur vanbinnen. Ook de smaak is een aandachtspunt.

> Zoek in onze Zadenlijst op: Rode kogel


3. Mechelse vroege bloemkool


Traditioneel werd de bloemkool in oktober uitgezaaid en overwinterd in de koude kas. De laatste jaren zaaien ze op het tuinbouwbedrijf Akelei in februari in een voorzaaibak, aansluitend verpotten ze en half maart planten ze. De plantafstand is 50 cm x 60 cm. Van plant tot oogst reken je 70 dagen. De bloemkool is dankbaar voor een rijke bemesting, vooral omdat de voedingsstoffen maar traag vrijkomen in de kilte van de voorjaarsbodem. Ook hier is insectengaas sterk aanbevolen om de belagers op afstand te houden. De smaak is onovertroffen.

> Zoek in onze Zadenlijst op: Mechelse vroege


4. Schorseneren Nestor type Hoffmanns Schwarze Pfahl


Doorheen de jaren zijn deze schorseneren zo geselecteerd dat ze mooi glad van huid zijn, zodat er weinig werk is bij het schillen. Zo kan de groente terug haar plaats innemen als winterasperge en laten we de trieste naam van keukenmeidenverdriet achter ons.

> Zoek in onze Zadenlijst op: Nestor type Hoffmanns Schwarze Pfahl


5. Warmoes: donkergroene witribbige


Je kunt de plant in één keer oogsten, of de buitenste bladeren systematisch wegplukken voor een lang oogsttraject. Zaaien kan in tunnel of serre/kas begin september voor een hele winter oogstplezier, of buiten vanaf maart tot augustus. Aanbevolen afstand: 30 cm x 40 cm.

> Zoek in onze Zadenlijst op: Donkergroene witribbige