De Velt-ecotuindagen staan dit jaar in het teken van water in de tuin. Met droge zomers die elkaar blijven opvolgen, is het thema dan ook een hot topic. Tom Coenegrachts uit Kortrijk is een van de vele tuiniers die bezig is met het belang water in zijn tuin.

Toen Tom en zijn vrouw Riet een huis met tuin kochten, besloot hij het eerste jaar niets te ondernemen. Hij wou de planten zien groeien en bloeien. Na een jaar observatie had Tom een plan: een volledig eetbare tuin. In zes jaar groeide de verwilderde tuin uit tot een heus plantenparadijs voor mens en dier. Er vliegen regelmatig bijen, vlinders en libellen rond. Dat zonder het hebben van een waterpartij. Door afwezigheid van water houden Tom en zijn vrouw zich op andere manieren bezig met de watervoorziening. 

Container vol compost

Composteren en mulchen zijn twee zaken die Tom altijd in zijn tuin toepast. Zo gooit hij regelmatig snoeiafval tussen de struiken en planten. Die laag beschermt de bodem tegen straf zonlicht en hitte. Doordat het water niet snel verdampt, blijft de bodem vochtig

In zijn moestuin strooide Tom drie jaar geleden een hele container vol compost. Daar haalt hij nu nog altijd voordeel uit: een vruchtbare grond die veel water opslaat. 

Regenwater 

Naast de vele planten in de tuin hangen ook de buitenmuren vol met planten. Die bieden schaduw maar slaan ook water op in hun wortels. Daarnaast zijn onverharde paden een must. Planten hebben voldoende ruimte om te groeien en het regenwater kan probleemloos de grond insijpelen

Tot slot haalt Tom ook veel voordeel uit het opslaan van regenwater. Het gezin heeft een regenwaterton van maar liefst 7500 liter. Het water gebruiken ze voor de wasmachine, het toilet en om tijdens de droge zomermaanden hun planten te wateren.

 

Bezoek deze tuin

Op zaterdag 5 juni en zondag 6 juni kun je de tuin van Tom en Riet met je eigen ogen bewonderen tijdens de Velt-ecotuindagen. Gezien de coronamaatregelen is een bezoek aan deze tuin enkel mogelijk na reservatie vooraf. Dat kun je hier doen.

Op zoek naar een ecologische tuin in je buurt die je kunt bezoeken tijdens de Velt-ecotuindagen? Ontdek hier alle deelnemende tuinen.