Onze band met de oogst en de seizoenen is jammer genoeg lang niet zo sterk meer als vroeger. Wij maken ons geen zorgen om een minder oogstseizoen, omdat we dat aan het aanbod in de supermarkt niet merken. Maar wie een groenteboer kent of zelf groenten kweekt, kent de dankbaarheid voor een mooie oogst nog steeds. Ook wie duurzaam wil eten en leven, beseft dat de oogst van elk seizoen een heel goede reden is om dankbaar te zijn. En waarom die dankbaarheid niet uiten in de vorm van een feest?

Samenkoken of potlucken?

Aangezien het najaar ons vaak overweldigt met oogst, is dit het ideale moment om een lange tafel te dekken en die overdaad met buren, familie of vrienden te vieren. Je kunt met een paar keukenprinse(sse)n de keuken induiken en met de verzamelde oogst een heerlijk herfstbuffet improviseren. Moeilijk hoeft dit niet te zijn. Een paar kleurrijke salades, hartige groentetaarten of -pizza’s, gebak en compote van het rijpste oogstfruit en enkele kannen huisgemaakte limonade maken er meteen een feest van. Maar je kunt het nog eenvoudiger houden en ecosmosjes maken. Met een paar soorten biobrood en een grote pot herfstsoep komt iedereen aan zijn trekken.


(C) Foto: Leentje Speybroeck

Vind je samenkoken teveel gedoe, dan ben je misschien meer een potlucktype. Voor een geslaagde potluck brengt iedereen een zelfgemaakt gerechtje mee. Als je met een grote groep bent, kun je best even overleggen wie wat maakt. Van al dit lekkers maak je een echt verrassingsbuffet. Als bovendien iedereen het recept van zijn/haar bijdrage meebrengt, ga je ‘s avonds met een nieuw kookboek naar huis!

Herfstpizza van pompoen en rodebiet met geitenkaas

Voor de bodem: 100g speltmeel - 100g tarwemeel (je kunt ook enkel speltmeel gebruiken) - 50g fijne havervlokken - 2 el olijfolie - 150 ml lauw water - 1 tl zout - 1 tl provencaalse kruiden

 • Doe meel en havervlokken in een kom die je nadien goed kan afsluiten. Voeg olie en zout toe. Voeg lauw water toe en meng tot een zacht deeg. Is het deeg nog te nat, voeg wat meel toe. Is het deeg te droog voeg wat water toe.  Laat 30 minuten afgedekt rusten.
 • Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte met een deegroller. Leg het deeg op een rooster, bakplaat of bakpapier.

Voor de topping (voor 1 pizza): 200 ml tomatenpulp - 1 blaadje laurier - 1 takje tijm - 1 teen look - 1 halve ui - 1 el balsamicoazijn - 1 el paprikapoeder - 1 tl chilipoeder - peper en zout

 • Versnipper de ui en stoof hem glazig. Pers de look en voeg toe. Blus met de balsamicoazijn.
 • Voeg paprikapoeder, laurier en tijm toe. Laat 5 minuutjes pruttelen op laag vuur.
 • Voeg wat water toe indien de saus dreigt aan te branden maar zorg dat de saus dik genoeg blijft om op de pizza te bedekken, anders wordt het deeg te nat.

Voor de afwerking: 200 g pompoen - 1 kleine gekookte rode biet - 100g zachte geitenkaas - peper en zout - olijfolie

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Maak het basisrecept voor de bodem en topping.  
 • Snijd de pompoen in dobbelsteentjes en bak ze op gemiddelde warmte in een pan tot ze helemaal zacht zijn en lichtjes goudbruin. Kruid af met peper en zout.
 • Snijd de rode biet in schijfjes.
 • Strijk de pizzabodem in met de topping en beleg met de pompoen en schijfjes rodebiet. Werk af met vlokken geitenkaas. Bak gedurende een kwartier tot twintig minuten. De bodem moet krokant en lichtbruin zijn.

Wat krijg je vandaag op je herfstbord?

 • Vandaag delen Amber en Chiara van Flaubert’s Carrot hun favoriete herfstbordje met ons.

 • Nog meer herfstig lekkers vind je in ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen.