Spuiten is de enige optie. Als je niet elke dag op je knieën onkruid wil zitten plukken, kun je niet anders dan herbiciden gebruiken. Handschoenen dragen is niet nodig, hoor. Maar nee, zolang je kinderen niet van de grond eten, mogen ze daar gerust spelen nadat je gespoten hebt. Het beste effect heeft het als je het in een gieter vermengt en dan uitgiet. Om de zeven dagen eens spuiten, dan houd je alles onkruidvrij.

Flesje pesticide cadeau

Ziehier een bloemlezing van enkele antwoorden van verkopers in tuincentra tijdens onze mystery shopping. Negen Velters trokken er begin deze zomer op uit om te testen in welke mate de tuincentra zich aan de nieuwe regels houden. Sinds begin dit jaar moeten ze immers actief communiceren over de alternatieven voor chemische onkruidbestrijding en de klanten de nodige veiligheidsmaatregelen uitleggen. Velt is uiteraard blij met die nieuwe regels, maar nam toch de proef op de som door de onwetende consument te gaan spelen in dertig tuincentra, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Voorlopig niet in Nederland, omwille van de specifieke Belgische wetgeving. Al horen we dat de adviezen in de Nederlandse tuincentra evenmin ecologisch zijn.

De resultaten liggen grotendeels in de lijn van onze verwachtingen. In de meeste winkels mist de wettelijk verplichte communicatie elk doel, als ze al zichtbaar is. Bij een concrete vraag naar advies over wat te doen bij onkruid, horen we van alle verkopers hetzelfde: spuiten, spuiten en blijven spuiten. In een Brico-vestiging vonden we zelfs een dubieuze koppelverkoop: bij een pesticidespuit kreeg je een klein flesje RoundUp cadeau. Stel je eens voor wat een heisa er zou ontstaan als de tabaksindustrie zou besluiten om bij elk verpakking lucifers een pakje sigaretten mee te geven? Nog groter was onze verbazing toen we in twee winkels nog een fles van het intussen verboden Zapper onder de toonbank kregen aangeboden.

"Publicitaire stunt"

Phytofar, de belangenorganisatie van producenten van pesticiden, reageerde door ons onderzoek af te schilderen als een publicitaire stunt en roept op tot evaluaties door neutrale instanties op basis van transparantie. Als dat zou betekenen dat inspecteurs van de FOD Volksgezondheid op bezoek gaan bij de tuincentra en zij hierdoor fytolicenties kunnen intrekken, dan zijn we het voor één keer eens met de industrie. Ook de vereniging van Tuincentra reageerde, maar wel met een uitgestoken hand, die wij graag beantwoorden met gesprekken en eventuele samenwerking.

Al onze mystery shoppers kwamen verontwaardigd terug van hun rondje tuincentra. Als spuiten de enige optie is die naar voren wordt geschoven, is het nog erger gesteld dan we dachten. We laten ons hier echter niet door ontmoedigen, maar zijn gesterkt in de overtuiging dat onze campagne 2020pesticidevrij echt nodig is. Dus we blijven onverminderd actie voeren! Jij ook?

Barbara Creemers
Campagnecoördinator 2020pesticidevrij

(C) Foto: Natasja Verwimp