Permacultuur (een samentrekking van ‘permanent agriculture’), is ontstaan in Australië. Deze teeltwijze neemt de natuur als voorbeeld en hecht veel belang aan gesloten kringlopen en permanente begroeiing. Het is een heel boeiende zienswijze om je tuin mee in te richten, ongeacht de tuin die je hebt of de tijd die je eraan kunt besteden. Het nieuwe permacultuurboek maakt van jouw permacultuurproject zonder twijfel een boeiend proces!

 

Permacultuur is in de eerste plaats bedoeld voor voedselproductie. Je kunt het dus perfect toepassen in je eigen moestuin of in de samentuin. Ook als je maar weinig eetbaars wilt oogsten uit je tuin – een beetje fruit, verse kruiden, noten – is permacultuur een erg inspirerende methode. Tijdens de eerste jaren moet je wel wat tijd investeren in het ontwerpen en opstarten van je tuin. Gaandeweg vergt een permacultuurtuin minder werk dan een klassieke tuin. Je moet minder wieden en je planten en struiken lijken hun natuurlijke plek gevonden te hebben. Een eetbare tuin waar je je kunt verwonderen over de natuur, lijkt je dat geen mooie uitdaging?

 

Het boek neemt je eerst mee op verkenning langs het gedachtengoed van permacultuur. De 3 centrale principes – zorg voor de aarde, zorg voor de mensen, eerlijke aandelen – maken je meteen duidelijk dat permacultuur veel breder kan toegepast worden dan alleen in je tuin. 

 

Met de natuur als voorbeeld, kijkt permacultuur naar de kwaliteit van de bodem en naar de natuurlijke successie. Successie is de natuurlijke opeenvolging van levende organismen, zowel boven als onder de grond. Bovengronds zie je eerst eenjarige pioniersplanten verschijnen, dan grasland, vervolgens ruigtekruiden, struiken en bomen. In de bodem evolueert het bodemleven van rijk aan bacteriën naar een complex van gespecialiseerde schimmels die in symbiose leven met struiken en bomen. 

In een permacultuurtuin hou je bij het ontwerpen en beplanten van je tuin rekening met de natuurlijke successie. Vervolgens grijp je in wanneer je het gewenste stadium hebt bereikt. 

 

Voor het ontwerp laat je je niet alleen leiden door de principes van permacultuur en de karakteristieken van je tuin zoals bodem, zon en schaduw. Je bedenkt ook hoeveelheid tijd je wilt besteden en wat je wilt bereiken met je tuin. Wil je een tuin waarin je kinderen nog steeds flink kunnen ravotten? Een tuin waar je met weinig tijd toch lekker fruit kunt oogsten? Of wil je een echte productietuin zodat je nauwelijks nog groenten moet aankopen? Het kan allemaal! Het boek toont je zovele varianten, telkens afgestemd op andere noden en wensen. 

 

In binnen-en buitenland zijn heel wat mensen intussen aan de slag met permacultuur, voor grote en kleine projecten. Het permacultuurboek laat je kennis maken met heel diverse voorbeelden. Tel alles bij elkaar op en je hebt gegarandeerd inspiratie voor je tuinontwerp.

 

Aan de slag dan maar! Kies je voor een bescheiden project op een klein stukje van je tuin of kriebelt het om je hele tuin om te gooien? Velt gidst je met concrete aanwijzingen doorheen de aanleg en het beheer. Een uitgebreide plantenlijst met eenjarigen, vaste planten, struiken en bomen, vervolledigt het boek. Dit boek laat je nooit meer los!

 

Het permacultuurboek is online te koop in de Velt-winkel of bij je plaatselijke Velt-afdeling.