Een leuke manier om seizoensgroenten te bewaren is door ze te fermenteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept?

Ingrediënten voor een pot van 1 l

500 g rode biet
een paar takjes dille
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
400 ml water
18 g zout
1 koolblad of tanninerijk blad

Aan de slag

Schrob en spoel de bieten goed schoon. Verwijder eventuele vlekjes of onregelmatigheden. Snijd de bieten in dunne plakjes met behulp van een mandoline.

Doe de specerijen in de pot en stapel de schijfjes rode biet erop. Meng het zout door het water tot het goed is opgelost. Giet de pekel over de bieten. Dek af met een kool- of tanninerijk blad en leg er een gewichtje op. Zorg ervoor dat alles goed onder de pekel staat.

Sluit de pot af en zet hem in een schaaltje.  Laat minstens drie weken fermenteren bij kamertemperatuur. Bewaar het ferment daarna tot een halfjaar in koelkast of kelder.


Nieuw boek: Groenten fermenteren - van seizoen tot seizoen

Ontdek in Groenten fermenteren hoe je eenvoudig en veilig seizoensgroenten fermenteert én hoe je deze fermenten gebruikt als smaakmakers in gerechten. 

Nu te koop in de webwinkel van Velt of bij de lokale Velt-afdeling voor 25 euro of 20 euro (als Velt-lid).