Nu het kouder wordt en de dagen krimpen, krijgen wij weer zin in winterse comfortfood. En dat is deze knolseldertaart. Hartig en verwarmend. Smakelijk!

Nodig voor 1 taart:

voor de bodem: 1,5 kop bloem • ⅓  kop lauw water • 1 el olijfolie • ½ tl zout • ¼ tl peper

voor de binding: 3 eieren • ½  kop (plantaardige) melk • 1 kop (soja)room • 1 tlzout • ½ tlpeper • 1 tl maizena of arrowroot

voor de vulling: 80g (soja)gehakt • 200g knolselder in dobbelsteentjes • 1 kop hete groentenbouillon • 1 el sojasaus • 1 geraspte lookteen • 1 tl curry • ½ tl komijnpoeder • ½ tl korianderpoeder • peper en zout • 10 dadels gehalveerd en ontpit


Bereidingswijze:

Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg en rol rond uit op een bebloemd oppervlak. Vet een taartvorm in en bebloem die ook. Leg het deeg in de vorm. Snijd de randjes eraf. Druk aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Stoof de knolselderblokjes met de curry, komijn- en korianderpoeder gaar. Voeg eventueel een scheutje water toe als de knolselder dreigt aan te bakken. 

Doe het sojagehakt in een kom. Voeg de bouillon, 1 el sojasaus en 1 teen geraspte look toe. Laat 20 minuutjes marineren. Bak het gehakt in olijfolie tot goudbruin (je hoeft de bouillon niet af te gieten, laat het gehakt eerst zachtjes sudderen, nadien zal het vocht oplossen).

Mix de ingrediënten voor de liaison. 

Schik gehakt en knolselder in de taartvorm, overgiet met de liaison. Werk af met de dadels door ze in een waaiervorm op de taart te schikken.

Bak gaar in een half uurtje of tot goudbruin. Prik om te checken met een vork of de taart niet te vochtig is. Laat anders nog een kwartiertje verder stollen op 140°C. 

 

Nog meer herfst- en winterinspiratie vind je in ons nieuwste kookboek: Kook het Seizoen

 

Foto: Wout Hendrickx