Volg je de basisprincipes van ecologisch koken, dan hou je rekening met een eerlijke prijs voor de boeren die je voedsel kweken. Ook wanneer de producten uit het buitenland afkomstig zijn, is het van belang dat de boeren geld voor hun waar krijgen. 

Boeren die zorg dragen voor het milieu en lange dagen in de weer zijn om goede producten te telen mogen geen speelbal zijn van wispelturige geglobaliseerde markten die alleen begaan zijn met de eigen winsten. Een goede prijs moet de boer in staat stellen om zijn investeringen in zaai- en plantgoed, stallingen en machines op een redelijke termijn terug te verdienen, zijn kinderen naar school te laten gaan in plaats van hen te moeten inzetten bij de oogst, en een appeltje voor de dorst over te houden op zijn oude dag. Koop daarom de producten van de derde wereld via organisaties zoals Oxfam Wereldwinkels.

Hier in het Noorden hangen de boeren eveneens af van de luimen van de markt met kelderende prijzen bij een overaanbod op de veiling of met de eisen van de grootdistributie tot eenvormige producten en een onberispelijke uiterlijke kwaliteit. Heel wat landbouwers van hier snakken ook naar een normaal sociaal leven met voldoende tijd voor de opgroeiende kroost. Voor een beter begrip van hun noden ga je het best eens een praatje maken met lokale producenten tijdens open dagen op de boerderij of op een boerenmarkt. Hartverwarmend voor beide partijen!

In de recepten hieronder gebruiken we lokale ingrediënten en producten van de derde wereld. We steunen dus de lokale bioboer en de boeren in het Zuiden via Oxfam Wereldwinkels. Op deze manier zijn we zeker dat de boeren een eerlijke prijs krijgt voor hun waren.


Palmhartensoep

Recept van www.oxfamwereldwinkels.be

Ingrediënten

  • 410 g palmharten 
  • 1l groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 el vloeiende bloem
  • ½ selder
  • 200 ml room
  • 2 takjes verse peterselie

Bereiding

  • Laat de palmharten uitlekken en spoel even onder stromend water.
  • Hou een paar stengels apart voor de garnering.
  • Stoof de ui en de selder in een beetje olijfolie.
  • Voeg de palmharten en 3/4de van de bouillon toe en pureer de soep.
  • Maak een roux met de overgebleven bouillon, olijfolie en bloem.
  • Dik de soep in met de roux.
  • Serveer de soep met peterselie en room.

Hoofdgerecht: couscouspilaf met een salade 

Een oosterse schotel waarin zoet en hartig samengaan.
bereidingstijd: 1 u + 8 u weektijd

Ingrediënten

  • 2 koppen couscous
  • 150 g kikkererwten
  • 2 prei
  • 500 g wortels
  • 2 uien
  • 1 tot 2 teentje(s) look
  • 12 gedroogde abrikozen
  • 2 el rozijnen
  • 3 el cashewnoten
  • 1 el maizena
  • 2 el olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 snuifje tijm
  • 0,25 tl paprikapoeder
  • 0,25 tl kerriepoeder
  • 0,5 tl geelwortelpoeder
  • 1 mespunt zwarte peper
  • (kruiden)zout

Bereiding

Week de kikkererwten minstens 8 uur en kook ze gaar in water waaraan laurier en tijm zijn toegevoegd. Week de abrikozen en rozijnen minstens 1 uur in water. Snipper de ui en pers de look. Snijd de courgettes in schuine stukjes van ongeveer 2 cm en de wortels in schuine plakjes van 1 cm. Verwarm de olijfolie en fruit de ui en look met paprikapoeder, kerrie en geelwortel. Voeg de groenten en de overige kruiden toe. Giet er wat weekvocht van het gedroogde fruit bij en laat stoven. Voeg na ongeveer 10 minuten de rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen toe. Laat nog 5 minuten sudderen. Bereid intussen de couscous volgens het basisrecept. Rooster de cashewnoten in een droge pan op een matig vuur. Voeg de gare kikkererwten en de noten bij de groenten en breng op smaak. Dik eventueel het kookvocht in met maizena: los de maizena op in een beetje water en voeg toe aan het kookvocht, laat enkele minuten koken. Serveer de groenten bovenop de couscous.

Variant: gebruik stukjes seitan in plaats van kikkererwten.

Salade met warme pompoen en oesterzwammen

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 400 g zoete pompoen (bijv. Hokkaido-pompoen)
  • 250 g oesterzwammen
  • 150 g gemengde salade: roodlof, krulandijvie en rucola
  • 1 flinke handvol kervelblaadjes en dillegroen (gemengd)
  • 20 g (gepelde) pompoenpitten
  • 80 g pecorino
  • 2 el olijfolie
  • 1 snuifje tijm
  • peper en zout

Voor de dressing:

  • 2 el notenolie
  • 2 el mayonaise
  • 1 el citroensap 
  • peper

Bereiding

Rooster de pompoenpitten gedurende enkele tellen (in een droge pan, op een zacht vuur) tot ze lichtjes opbollen en laat ze vervolgens afkoelen. Maak de dressing door de notenolie en de mayonaise goed te mengen en op smaak te brengen met citroensap en versgemalen peper.

Maak dan de groenten schoon en zorg ervoor dat de sla en de kruiden goed gedroogd zijn. Schik nu eerst op de vier borden een slabed van de gemengde sla en de kruiden. Snijd vervolgens de pompoen in dikke lucifers en de oesterzwammen in reepjes. Verwarm een eetlepel olie en bak de pompoen snel goudbruin en gaar. Haal de pompoenstukjes uit de pan en houd ze warm. Verwarm opnieuw wat olie en bak de oesterzwammen op een hoog vuur. Breng ze op smaak met tijm, peper en zout. Schenk een lepeltje dressing over de salade en verdeel de pompoen en de oesterzwammen over de vier borden. 

Schaaf of rasp de pecorino over de warme groenten. Garneer met de pompoenpitten en dien onmiddellijk

Haverkoekjes met honing met een lekker eerlijk koffietje

Zelf koekjes bakken is lekker en leuk, en bovendien een goede manier om suiker te beperken.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • 125 boter
  • 50 g havervlokken
  • 2 el honing
  • 1 tl bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, het bakpoeder en de havervlokken. Smelt de boter en de honing op een laag vuur en giet dit mengsel over de bloem. Meng tot een homogene massa. Maak kleine balletjes en druk ze plat. Leg op voldoende grote afstand van elkaar op de bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten lichtbruin.

Tip: voeg stukjes gedroogde appel of kokospoeder toe.

Meer informatie