Hoe minder je opwarmt, hoe minder energie je nodig hebt. Rauwkost is dan ook de meest klimaatvriendelijke bereidingswijze. Daarom hier een heerlijke wintersalade.

In de Verenigde Staten combineren ze al jaren rodekool met pindasaus en mét succes. Hier een versie met rodekool, Chinese kool en worteltjes. Zo krijg je een prachtig kleurenspel. Door gebakken tofoeblokjes toe te voegen, maak je de salade lekker voedzaam. Een prima lunchgerecht!

Ingrediënten (voor vier personen)

Voor de salade

300 g rodekool
200 g Chinese kool
100 g wortel
3 lente-uitjes
1 bosje koriander
250 g tofoe
een scheut arachideolie
1 el sojasaus
1 el lookpoeder
1 el sesamzaad

Voor de pindasaus

150 ml water
4 bolle el pindakaas
3 el rijstazijn
2 el sojasaus
1/2 el sambal oelek
1/2 el honing

Foto Wout Henderickx

Aan de slag

Snijd de rodekool in heel fijne reepjes. Met een mandoline lukt dat het best. Snijd de Chinese kool in vierkantjes van 4 bij 4 cm. Rasp de wortel fijn. Snijd de lente-uitjes in schijfjes. Versnipper de koriander. Meng alles losjes door elkaar in een ruime kom.

Snijd de tofoe in blokjes van 2 bij 2 cm. Verhit wat arachideolie in een koekenpan en bak de tofoeblokjes met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel lookpoeder en 1 eetlepel sesamzaad tot ze goudbruin kleuren en knisperen.

Mix met de staafmixer alle ingrediënten voor de pindasaus tot een gladde massa.

Schik de tofoe op de koolsalade en schenk er de pindasaus over.


Meer informatie

Kook het seizoen (cover)

Ontdek meer recepten in ons Velt-boek 'Kook het seizoen'. Ontdek het via onze webwinkel of bij je plaatselijke Velt-groep.