Vervelend en haast onvermijdelijk: slakken in je (moes)tuin. Elk jaar opnieuw duiken ze weer massaal op. Maar wat doe je ertegen? Met enkele tips kan ook jij je groenten en andere planten beschermen, zonder gif.

1. Begin vroeg

In april beginnen de meeste slakken aan hun eerste legsel: een goede 400 eieren leggen ze via kieren onder aardkluiten. Drie weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn ze op hun beurt ook al terug volwassen. Het is dus zeer belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te doen verminderen.
 

2. Maak je tuin slak-onvriendelijk

Zorg ervoor dat slakken jouw (moes)tuin gewoon niet leuk om in te vertoeven vinden. Dat kan eenvoudig:

 • Slakken kunnen zich moeilijk verplaatsen op droge grond. Door herhaaldelijk oppervlakkig te schoffelen, droogt het bovenste laagje van je grond uit. Je kunt ook je bodem bedekken met een laagje droog, fijn grasmaaisel: dat beschermt je bodem en weert slakken.
   
 • Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op je paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen. Bescherm jonge plantjes door er een scherpe plastieken rand rond te plaatsen, bijvoorbeeld een plastic fles of een potje zonder bodem.
   
 • Controleer tuinafval en mulch regelmatig: daaronder zitten slakken graag.
   

3. Gebruik helpers

De strijd tegen slakken hoef je niet alleen te voeren. Er zijn heel wat natuurlijke vijanden van slakken die je maar al te graag ter hulp schieten.

 • Laat kippen en (loop)eenden in de moestuin werken, tijdelijk (de hele winter) of plaatselijk (in een verplaatsbare ren of chicken tractor). Kippen raken dikke slakken wel grondig beu; sommige kippen lusten helemaal geen slakken; eenden kunnen naar verluidt eindeloos slakken blijven eten.
   
 • Trek slakkeneters aan: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels, egels, loopkevers, duizendpoten, spitsmuizen, kikkers en padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen, sommige insecten (loopkevers, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen en spinachtigen (o.a. de hooiwagen).
   
 • Er zijn aaltjes of nematoden op de markt die de naaktslakken doden. De aaltjes zoeken de slakken op en parasiteren ze. De aaltjes sterven pas als ze geen nieuwe slakken meer vinden. Het aaltje werkt het best bij een vochtige grond en een bodemtemperatuur van minimum 6°C. 

4. Gebruik hulpmiddelen

Bruin bier:

Graaf een bekertje in de grond – waarbij de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond – en vul dit met bruin bier. Plaats vervolgens een afdakje boven deze beker, zodat het er niet in kan regenen. De slakken komen af op de geur van het drankje, willen er van drinken, vallen er in en verdrinken.

Lookaftreksel:

Kook 1 doorgesneden bol look in 1,5l water, laat het brouwsel afkoelen en zeef het. Meng 250cc van dit mengsel met 8 à 10 liter water. Spuit dit nu op je groenten of planten. De geur dringt enigszins door in de bladeren en is niet aantrekkelijk voor slakken. Herhaal in geval van regen. Je kunt dit lookwater ook in het voorjaar dubbel zoveel aanmaken en dan in porties van 250cc diepvriezen. Zo heb je een voorraad voor de hele zomer.
 

5. Ga op jacht

’s Avonds – met de zaklamp in de hand – of bij vochtig weer is het heel gemakkelijk om slakken te spotten in de tuin. Deze slakken kun je verplaatsen naar een wild stukje grond in de buurt, maar wel ver genoeg zodat ze niet meteen terugkeren. Je kunt ze ook voeren aan je kippen of eenden. Dood je ze, laat ze dan liggen zodat ze natuurlijke vijanden aantrekken.
 

Tuinieren zonder pesticiden? Het kan! Kijk op www.doehetzonder.nu
 


Meer over plaagdieren

Het Plaagdierboek is een praktische gids die je heel wat plaagdieren leert kennen en meteen toont hoe je er als tuinier mee om kunt gaan. Zonder gif. Daarnaast is het ook gewoon een lekker leesboek, doorspekt met heel wat interessante interviews en verrassende inzichten.

Het Plaagdierboek is nu verkrijgbaar voor slechts € 17,50 via onze webwinkel of lokale Velt-afdelingen.

> Bestel je exemplaar