De winter is het tijdstip bij uitstek waarop iedereen zijn snoeischaar bovenhaalt. Maar is dat wel het goeie moment om te snoeien? De traditie om in de winter te snoeien halen we van vroeger bij de boeren. Zij snoeiden louter in de winter omdat dit het enige moment was waarop ze tijd hadden, niet omdat dit voor de boom het beste was. Het goeie snoeitijdstip voor je fruitboom varieert en is afhankelijk van de vruchtsoort en van het doel van de snoei.

Steenvruchten (zoals kersen, pruimen en notelaar) snoei je bijvoorbeeld altijd in de zomer, na de oogst. In de winter snoei je deze bomen nooit om besmetting met loodglansschimmel (Chondrostereum purpureum) te voorkomen. Pitvruchten (zoals appels en peren) verdragen zowel winter- als zomersnoei. Het beste snoeitijdstip voor  appel en perelaars is dan afhankelijk van het doel van de snoei, want de reactie van je boom op winter- en zomersnoei is verschillend. En elk snoeitijdstip heeft zijn eigen voordelen.

Wintersnoei

Als je fruitbomen in de winter snoeit, stimuleer je de scheutvorming. Takken die je inkort, zullen vertakken en sterk terug groeien, terwijl er rond de snoeiwonden van de scheuten die je wegneemt waterlot of sterk verticaal groeiende scheuten ontstaan. De scheutvorming is vooral interessant voor jonge of juist zeer oude bomen die goed moeten groeien. Hoe vroeger je snoeit in de winter, hoe sterker de groeistimulans.

Eén van de belangrijkste redenen om voor wintersnoei te kiezen, is het goeie overzicht bij kale bomen. Je kunt de boomstructuur goed bestuderen en makkelijk zien waar snoeiwerk nodig is. In de zomer, in een boom vol bladeren, verlies je het overzicht op de structuur van je boom volledig.  Doordat er in de winter geen bladeren aan de takken hangen, is er bovendien minder snoeiafval. 

Wintersnoei kan van december tot maart. Van zodra alle bladeren van de boom zijn gevallen tot wanneer de knoppen uitlopen, maar vermijd snoei bij strenge vorst. 

Zomersnoei

Als je in de zomer snoeit, rem je de scheutvorming. Takken die je wegneemt in de zomer zullen niet terug groeien en er ontstaat geen waterlot rond de snoeiwonden. Een heel belangrijke reden om in de zomer te snoeien is het vlotte wondherstel. Fruitbomen zijn in de zomer, in tegenstelling tot in de winter, actief waardoor ze de wonden beter afgrendelen.

Een andere reden om voor zomersnoei  te kiezen, zijn de extra voedingstoffen die beschikbaar komen voor de rijpende vruchten door takken met bladeren weg te snoeien. Bovendien valt er zo ook meer licht op de vruchten. In de zomer zie je duidelijk waar meer lichtinval in de boomkruin nodig is en haal je er makkelijk die takken uit die voor  te veel schaduw zorgen.

Zomersnoei kan van ongeveer half juli tot half september. Van zodra de lengtegroei van nieuwe scheuten gestopt is (als de eindknop gevormd is) totdat de bladeren vallen. Let op, je hoeft het zeker niet bij één snoeimoment te houden. Ingrijpende snoeiwerken kan je spreiden over  de winter en de zomer.  Nog belangrijk, welke periode van het jaar je ook snoeit: snoei bij droog weer! Als het regent is het risico op infectie van de snoeiwonden veel groter.

(C) Foto's: Jolijn Degrande


Op zoek naar nog meer tuintips?

Zelf gezonde groenten kweken of een verrassende ecologische tuin creëren die een bron van verwondering is en een thuis voor wilde dieren en planten? Bij Velt ontdek je hoe je dat doet.

Tal van publicaties en vormingen én ons boeiend ledentijdschrift Seizoenen (zie hieronder) maken je wegwijs om bewust en ecologisch te leven. En dankzij je steun help je ons om samen werk te maken van een milieuvriendelijke wereld zonder pesticiden.

Welke voordelen krijg je als Velt-lid?

  • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
  • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
  • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
  • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
  • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels
  • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
  • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips