Taal leeft en is voortdurend in verandering. Dat brengt Van Dale Uitgevers elk jaar op een ludieke manier in beeld met de verkiezing van het 'Woord van het Jaar'. Velt is blij met de nominatie van de door ons bedachte term 'samentuin' (binnen de rubriek lifestyle).

De Velt-redactie vroeg Lieven David, coördinator van het project en bedenker van het woord, om een reactie.
Lieven David: "Goh, was ik dat? Hoe ik erbij kwam? In ieder geval: het was de bedoeling dat ik aan een project van Vlaams-Brabant een nieuwe handleiding voor ecologische volkstuinen zou koppelen. Op een dag werd ik wakker met het idee van een website in de plaats van een handleiding op papier. Maar wie 'samentuinen' heeft bedacht? Een gat in mijn memorie."

Geert Gommers, diensthoofd Kennis bij Velt, weet meer:
"We wilden ons onderscheiden van de klassieke volkstuin, maar ‘Ecologische gemeenschapstuin’ en ‘ecologische groepsmoestuinen’ zijn aan de lange kant. Samentuinen, wel degelijk een idee van Lieven, leek ons de beste optie omdat het goed benadrukt dat het gaat over ‘samen dingen doen’ en tuinieren."

Toch zegt 'samentuinen' niet meteen dat het over een ecologische tuin gaat.
Geert Gommers: “Dat klopt en het ecologische aspect is voor Velt natuurlijk wezenlijk. Het volgt dan ook bij de realisatie van de samentuinprojecten. Daar ligt de focus op zowel ecologisch tuinieren als samen tuinieren. Het ontbreken van ‘bio’ of ‘eco’ in de term heeft als voordeel dat je met ‘samentuin’ iedereen met enige interesse in samen tuinieren aanspreekt. Ook mensen die er nog niet bij stilgestaan hebben hoe ze dit dan precies willen doen."