Overal steekt fris groen de kop op, maar niet elk groen wordt even hartelijk onthaald. Wilde planten zijn vaak woekeraars en geven op die manier de groenten of planten die we in onze tuin hadden gezaaid of geplant geen kans op slagen. Vandaar dat we ze knarsetandend 'on'kruid noemen. Nochtans hebben deze overlevers (zoals brandnetel) elk hun eigen waarde en talenten.

Iedereen kent de brandnetelsoep, een lekker en heel gezond voorjaarssoepje van de jonge brandneteltoppen. Maar je kunt van brandnetel ook een heerlijke pesto maken. Of wat dacht je van Jamies brandnetelrisotto?  En zo’n brandnetelflensje kan er ook wel in! Voor die hippe groene smoothie hoef je trouwens geen spinazie meer te kopen. Daarvoor gebruik je gewoon een flinke bos brandnetels.

Oogsten doe je de brandnetel misschien toch maar liefst met tuinhandschoenen, maar als je de jonge toppen onderaan plukt, loop je geen prikgevaar. De netelharen, die zo venijnig kunnen branden, bevinden zich immers bovenaan het blad. Fervente wildplukkers vouwen de blaadjes dubbel en eten ze zo tijdens het oogsten op. Als je de blaadjes kneust of mixt, is de prik er helemaal uit. Smullen maar van dat wilde wonder.

Hoe maak je een brandnetelsmoothie?

Dit heb je nodig voor twee glazen:

  • 100g brandneteltoppen
  • 1 banaan
  • 500 ml appelsap
  • optioneel voor een ontbijtversie: ½ kopje havervlokken

Mixen en drinken! Deze smoothie maak je even makkelijk met vogelmuur of wilde melde.


Nog meer recepten met 'on'kruiden

Onkruidboek

Deze praktische gids bevat karakterschetsen van veelvoorkomende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Met extra aandacht voor de meest hardnekkige soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes. Daarnaast vind je vele bestrijdingstips en recepten.

Dit is ook een boek dat je mee de tuin in neemt om te ontdekken wat je nog niet eerder had gezien. Bovendien is het een inspirerend leesboek vol interviews met bekende en onbekende tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekers.

> Bestel een exemplaar vanaf 16.50 euro