Vanaf begin juli tot begin september is het tijd voor de zomersnoei. Zodra de lengtegroei van de nieuwe scheuten gestopt is (als de eindknop gevormd is), mag je met de zomersnoei beginnen. En je kunt ermee doorgaan tot een maand voor het vallen van het blad. Daarna hebben snoeiwondes nog genoeg tijd om voor de winterrust te genezen. Wanneer je ook snoeit, doe het in ieder geval bij droog weer.

Steenvruchten snoei je in de zomer

Kersen-, pruimen-, perziken, abrikozen en walnotenbomen snoei je in de zomer. In de winter is het risico immers te groot dat de beruchte loodglansschimmel (Chondrostereum purpureum) je boom via de snoeiwonden infecteert.  

Over het algemeen worden steenvruchten niet echt intensief gesnoeid. Ze ontwikkelen van nature een open kruin en de vernieuwing van het vruchthout gebeurt meestal vanzelf. Zodra de bomen een goede vorm hebben (zie ‘Snoei je een jonge, volwassen of oude fruitboom?’), beperk je het snoeien dus tot het weghalen van takken die hinderen.

Voor een perzik ligt dit echter anders. Omdat perziken enkel bloemknoppen aanleggen op eenjarig hout, is een zeer regelmatige onderhoudssnoei aanbevolen. Door het oude vruchthout regelmatig weg te snoeien, stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe scheuten binnenin de boom. Je kunt er ook voor kiezen om steenvruchten iets vroeger te snoeien, in de lente, net na de bloei. Als je dan snoeit, stimuleer je de groei van je boom meer dan wanneer je in de volle zomer snoeit.


Pitvruchten snoei je in de zomer om de groei te remmen

Appel-, peren- en kweeperenbomen mag je zowel in de winter als in de zomer snoeien. Kies voor de zomersnoei als je de scheutgroei in je boom wilt remmen. Takken die je op dat moment wegneemt, zullen niet terug groeien en er ontstaat geen waterlot rond de snoeiwonden. In de zomer is de groei van de takken immers gestopt en de neerwaartse sapstroom domineert.

Naast het groeiremmend effect is het vlotte wondherstel een andere belangrijke reden om in de zomer te snoeien. Fruitbomen zijn in de zomer, in tegenstelling tot in de winter, immers nog actief, waardoor ze snoeiwonden veel sneller afgrendelen. Door het groeiremmend effect is de zomer het ideale moment om:

  • een te sterk groeiende fruitboom te snoeien,
  • de wortelopslag aan de stambasis te verwijderen,
  • het waterlot rond snoeiwonden weg te nemen,
  • te sterk verticaal groeiende takken te verwijderen,
  • zieke takken weg te nemen.

Omgekeerd geldt natuurlijk dat je beter niet in de zomer snoeit als je de groei van je fruitboom wil stimuleren. Voor de vormsnoei (zie ‘Snoei je een jonge, volwassen of oude fruitboom?’) bij jonge bomen wacht je dus beter tot in de winter. 


Fruit in eigen tuin

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst? Het Velt-boek Appel, peer en meer helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.

Appel, peer en meer telt 192 pagina's en is verkrijgbaar voor slechts 25 euro voor Velt-leden (29,90 euro voor niet-Velt-leden). Je kunt Appel, peer en meer bestellen via onze webshop of via de lokale Velt-afdelingen.