Hartig, pittig, fris of zoet: met groentespreads kun je eindeloos veel kanten op. In ons boek 'Lekker gesmeerd' selecteerden we voor jou 50 recepten voor zelfgemaakt groentebeleg, die je langs de vier seizoenen en tal van verrassende smaken leiden. Neem deze Libanese salade bijvoorbeeld.

Dit heb je nodig

100 g sojagehakt (gedroogd)
1 el groentebouillonpasta of -poeder
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl komijnpoeder
1 tl sumak
1 teen knoflook
50 g verse munt
50 g verse koriander
50 g platte peterselie
50 g ui
1 tl sambal
3 el citroensap
3 el mayonaise

Aan de slag

Doe de groentebouillonpasta bij het sojagehakt en overgiet met heet water tot de brokken helemaal onder staat. Voeg paprikapoeder, komijnpoeder, sumak en geperste knoflook toe. Meng goed en laat een half uurtje weken.
Doe de marinade en het gehakt in een pan en laat sudderen tot het vocht verdwenen is en het gehakt goudbruin kleurt.
Hak de verse kruiden en de ui fijn. Meng ze samen met de sambal, het citroensap en de mayonaise door het gehakt.
Wil je een smeuïger resultaat? Zet dan even kort de mixer in deze salade. Zorg er wel voor dat er nog voldoende structuur blijft.

Garneertip: kruidensalade (munt, koriander, peterselie), gegrilde paprika of aubergine met yoghurtdressing

Broodtip: pitabroodje

 

Check Lekker gesmeerd voor meer recepten

Lekker gesmeerd (cover)

Maak zelf de lekkerste groentespreads met Lekker gesmeerd: verantwoord, gezond en barstensvol smaak.

Weet jij soms niet meer wat je op je boterhammen moet smeren? Of ben je op zoek naar een leuk aperitiefdipje? Lekker gesmeerd biedt de oplossing. 

Van artisjok-linzenspread, over buffalo bloemkool en knolselderijboter, tot bij satésalade en zoete wortelpasta. Dankzij onze 50 favoriete recepten voor groentebeleg hoef je nooit meer te kiezen voor saai of kant-en-klaar. Want groentespreads zijn niet alleen lekker, ecologisch en goed voor je lijf, je maakt ze ook nog eens klaar in een wip.

Zin om zelf wat te bedenken met de oogst van het moment of een restje groenten uit de koelkast? We verklappen hoe je in 7 stappen je eigen spread creëert. Ook doen we in Lekker gesmeerd het unieke recept van vier bekende groentechefs cadeau en geven we tips om kinderen te laten smullen van groentebeleg.

Vanaf nu verloopt jouw ontbijt, lunch of aperitief lekker gesmeerd!

> Klik hier om je exemplaar te bestellen voor slechts € 20