Voor de vierde donderdag op rij zakken jongeren naar Brussel af om actie te voeren voor een beter klimaatbeleid. Om hun vraag ook binnen de schoolmuren kracht bij te zetten, geeft Velt elke week een tip om ook als school je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

TIP 1. Bombardeer jouw school tot ecosMOSschool

Zeg de klassieke broodjes vaarwel en maak plaats voor heerlijke vitaminebommen vol verse seizoensgroenten en zonder vlees. In een handomdraai maak je zelf het lekkerste broodbeleg klaar.

Waarom?

Omdat seizoensgroenten in België gekweekt worden op het ritme van de seizoenen. Er zijn dus geen verwarmde serres of lange vliegtuigreizen voor nodig. Check.

Omdat de veeteelt wereldwijd verantwoordelijk is voor 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen. Als je één dag per week geen vlees eet, bespaar je evenveel CO2 als wanneer je 1.100km met de fiets zou afleggen in plaats van met de wagen. Als wanneer je van Brussel naar Zuid-Frankrijk zou fietsen dus. Check.

Omdat je restjes die anders misschien in de vuilbak belanden heel gemakkelijk kunt verwerken tot verrassend lekker broodbeleg. Groenten stomen, pureren, kruiden en wat smeuïg maken met mayonaise, yoghurt of een dressing. Check.

Overtuigd? Verrijk je school met een exemplaar van het inspirerende boekje Ecosmos of boek een workshop: ‘Ecosmossen met Pim Pompoen’ (lager onderwijs) of ‘Ecosmos junior’ (secundair onderwijs).

Kan je niet zo lang wachten?

Probeer dan al even dit Huzarenslaatje:

Ingrediënten

2 aardappelen • 80 g wittekool  • een handvol augurkjes • 2 el verse kaas/kwark • 1 el mayonaise • een handvol versnipperde bieslook • een halve rode paprika • peper • zout

Bereiding

Kook de aardappelen gedurende 20 minuten. Laat ze afkoelen en snijd ze in brunoise (blokjes van ca. 3 mm). Snijd de rauwe wittekool, de halve paprika en de augurkjes eveneens in brunoise. Meng de groenten, aardappels, mayonaise, verse kaas en mayonaise door elkaar. Breng op smaak met de bieslook en peper en zout. Proef en kruid eventueel bij.

Smakelijk!