Na 45 jaar is de droom van Jimmy Frey werkelijkheid geworden. Velt bracht deze ochtend radio- en tv-presentatrice Roos Van Acker naar de tuin van Sandra Muyldermans in Bever tijdens de Velt-ecotuindagen. Voor deze unieke gelegenheid plantten Roos en Sandra samen een ecologische roos en toonden ze aan hoe eenvoudig het is om meer leven in de tuin te brengen.

Breng die rozen naar Sandra, ’t is misschien niet te laat’, zong Jimmy Frey in 1970. En te laat om te beginnen met ecologisch tuinieren is het nooit, integendeel. Velt merkt een almaar grotere vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk (moes)tuinieren in de stad en op het platteland. Ook het groot aantal bezoekers tijdens de Velt-ecotuindagen dit weekend bewijst dit.

‘Velen zijn benieuwd hoe je zonder kunstmest of pesticiden tuiniert en hoe je meer leven en kleur in de tuin brengt’, vertelt Jan Vannoppen, directeur van Velt. ‘Rozen passen uiteraard perfect in dit verhaal. Ze zijn niet alleen prachtig, maar trekken ook tal van nuttige beestjes zoals bijen aan.’

Met rozen naar Sandra

Om nog meer leven in Sandra’s tuin te brengen, schakelde Velt de hulp in van Roos Van Acker. Na haar doortocht in ‘30 dagen meer groen’ was Roos de geknipte persoon om de handen uit de mouwen te steken in een ecologische tuin. Zo’n ecotuin is trouwens helemaal geen wildernis, zoals vaak wordt gedacht. ‘Strakke, rechte lijnen of meer ronde, organische vormen: het kan allemaal’, stelt Jan. ‘En rozen, die je vaak vooral ziet in een klassieke tuin, horen hier zeker ook thuis.’

Hoewel rozen een prachtig pronkstuk zijn in je tuin, is het beheer ervan niet vanzelfsprekend. ‘Je moet niet alleen rekening houden met de bodem, maar ook met het aantal uren zonlicht. En vaak krijg je nog eens het bezoek van bladluizen die voor je rozen een ware plaag zijn.’ Daarom gaf Roos vijf tips mee hoe je op een ecologische manier rozen kan houden.

Velt-ecotuindagen

Sandra Muyldermans is een van de 162 ecologische tuiniers die dit jaar deelnemen aan de Velt-ecotuindagen. Nog heel de dag kun je in Vlaanderen en Nederland de geheimen ontdekken van prachtige sier- en moestuinen, boomgaarden, samentuinen en gezinstuinen. En allemaal onbespoten. In veel van deze tuinen kun je bovendien via een uniek blotevoetenpad kennismaken met het wonder van de bodem. Ontdek het volledige aanbod van de Velt-ecotuindagen en stippel je parcours uit op www.velt.nu/ecotuindagen.

(C) Foto's: Aikon Producties