Tijdens de Velt-ecotuindagen hebben Velt en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de webtool 'Mijn gifvrije tuin' voorgesteld. Hiermee leer je op een heel eenvoudige manier hoe je je tuin pesticidevrij kunt beheren.

Zonder pesticiden in moes- en siertuin

De Velt-ecotuindagen bewijzen dat ecologisch tuinieren in de lift zit. "Elk jaar krijgen we steeds meer bezoekers over de vloer", vertelt Barbara Creemers, projectcoördinator van Velt. "Toch merken we dat er een grote nood is aan kennis en ervaring om pesticidevrij te tuinieren. Daarom hebben we samen met de VMM 'Mijn gifvrije tuin' ontwikkeld."

Klik hier voor de webtool 'Mijn gifvrije tuin'

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege was aanwezig om de webtool voor te stellen: "Of je nu een grote tuin of een bescheiden stadstuin hebt: waar past welke plant? Hoe voorkom je mosvorming of onkruid op je terras? 'Mijn gifvrije tuin' toont vooral hoe je het moet doen: met duidelijke illustraties en foto's." Ook voor de moestuin werkten Velt en de VMM heel wat tips uit.

2020pesticidevrij

Velt zet sterk in om iedereen ervan te overtuigen dat pesticiden overbodig zijn. "Onlangs lanceerden we onze campagne 2020pesticidevrij", vertelt Barbara. "Doel is om tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken te hebben. Dat willen we bereiken door burgers, industrie en overheid te informeren over de schadelijke effecten van pesticiden en duidelijk te maken dat je het perfect zonder pesticiden kunt doen."

Steun 2020pesticidevrij in België

Steun 2020pesticidevrij in Nederland