Verstopt tussen de woonblokken in Koekelberg (hartje Brussel) wandel je een oase binnen: de samentuin van Velt Koekelberg. Deze jonge tuin brengt de diverse buurtbewoners samen. Tijdens de ‘Week van de stadsmoestuin' van Brussel Leefmilieu zetten de vrijwilligers op 12 mei 2015 hun tuinpoorten open. Er waren veel tuiniers aanwezig en er kwamen naar schatting zo’n 70 bezoekers, waaronder zowel nieuwe potentiële tuiniers, mensen uit andere tuinen die inspiratie kwamen opdoen en geïnteresseerden. Alle bezoekers kregen een starterskit (zaadjes) mee naar huis.

Tuiniers waren druk aan het werk (grond bewerken, bakken maken, vijverplanten plaatsen). Onder hen ook de tuiniers van het 2de en 4de leerjaar van de Ursulinen. Ze gingen terug naar school met potjes vol voorgezaaide groenten die ze later zullen komen uitplanten.

Tijdens het creatief atelier kon iedere tuinier een nieuw nummerbordje schilderen. Deze bordjes zouden nu toch meerdere jaren moeten meegaan. Vanaf 17u was er een educatief atelier rond de vijver. Fabian, bioloog bij La Maison en Couleurs kwam met een groep jongeren de vijver schoonmaken en nieuwe planten plaatsen. Deze vele aanwezigen luisterden gefascineerd naar Fabians verhalen over hoe het water als ecosysteem werkt en wat daarom wel en niet bij de vijver mag.

In de tuin zijn al veel lokale organisaties (scholen, naschoolse opvang …) actief. Tijdens de opendeurdag werd ook een nieuw contacten gelegd. Maison Medicale Norman Bethune wil wekelijks komen tuinieren en de tuin gebruiken als pick-nick plaats voor hun wandelgroep. Het mooie weer was van de partij en de vrijwilligers blikken tevreden terug op deze succesvolle dag!

Hier zie je de oudste en de jongste deelnemer: Fernand, 93 jaar, kwam met zijn wandelstok tot in de tuin, een hele weg voor de man. Hij wil tuinieren in de bakken op hoogte. Jacob werd geboren in januari 2015. Hij wil rondkruipen in de tuin :-)