Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, kent de laatste jaren een enorme groei in Nederland. De van oorsprong Belgische vereniging telde in 2010 zo’n 1100 Nederlandse leden, eind vorige maand werd de kaap van 2000 overschreden. Ook in Vlaanderen, waar zo wat 12.600 leden zijn aangesloten, is een groei duidelijk merkbaar.

'Voormalige BRT-reeks'

Het 2000ste Nederlandse Velt-lid is Kees van Eijk uit Utrecht. Hij en zijn vrouw worden op 9 mei in de bloemetjes gezet tijdens de Nederlandse ledenbijeenkomst in Amersfoort. Op de vraag hoe hij bij Velt terechtkwam, antwoordt Kees het volgende:

‘Dit kwam eigenlijk door de BRT-serie die indertijd op zaterdag werd uitgezonden. Ergens eind jaren tachtig, begin negentig van de vorige eeuw. Ik had al heel lang de wens om een moestuin  te beginnen, maar in de jaren tachtig waren er lange wachttijden. Totdat ik onverwacht een tuin kon overnemen van de schoonvader van mijn broer. Dat heb ik toen meteen gedaan, de eerste jaren nog samen met mijn vader.

Kees van EijkVol verwachting stond ik ineens in mijn “eigen” moestuin, maar ik realiseerde me dat ik eigenlijk helemaal niets wist over moestuinieren. Het enige wat voor mij als een paal boven water stond, was dat ik geen gif in mijn tuin  wilde gebruiken en geen kunstmest. Tuinieren met de gifspuit kan iedereen…

Het toeval wilde dat er een serie op de Belgische televisie zou beginnen over ecologisch tuinieren. Daar moest ik naar kijken, natuurlijk! De serie bleek een samenwerkingsverband te zijn tussen de BRT en een Belgische vereniging, genaamd Velt. Ik heb geen aflevering gemist en ik heb ook het boekje besteld dat in deze serie werd getoond. Bovendien heb ik me toen aangemeld als lid van Velt. Wat later heb ik ook het grote boek besteld. Dat heb ik zo’n beetje “verslonden”. Toen de serie was afgelopen, kon je alle afleveringen op video bestellen en je raadt het al… dat heb ik dus ook gedaan.

Tot op de dag van vandaag vind ik het nog steeds heel leuk om deze video’s te bekijken. Sterker nog, ik ben er compleet aan verslaafd! Mijn lidmaatschap van Velt is, laten we zeggen door omstandigheden, een tijdlang onderbroken geweest. Dit vond ik eigenlijk toch wel  een gemis. Enkele weken geleden heb ik mij uiteindelijk weer opnieuw aangemeld als lid. Een moestuin heb ik al twee of drie jaar niet meer, omdat het perceel werd verkocht. Ik zoek nog een nieuwe tuin, maar er zijn ook nu weer wachtlijsten. Maar het begin is er, ik ben weer lid van Velt!


Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en promoot al meer dan 40 jaar gezond leven op het ritme van de seizoenen. En dit met respect voor de natuur. Dit jaar wil Velt haar naamsbekendheid in Nederland vergroten door docenten op te leiden en een cursus te ontwikkelen voor ‘ecologisch moestuinieren met hart en oog voor de natuur’. Verder zetten 59 ecologische tuinen in Nederland hun deuren open tijdens de Velt-ecotuindagen van 6 en 7 juni.

(C) Foto's: Kees van Eijk