Fermenteren is hip. Je hoort erover praten, je ziet het op Instagram, je merkt het op je bord in het restaurant (of bij de take away). 

Gelukkig maar, want fermenteren past perfect in een duurzame keuken. Het maakt niet alleen je groenten langer houdbaar, het is ook gezond, lekker en een leuke manier om restjes te verwerken.

"Bovendien, fermenteren is echt magisch," vult chef-kok Sam Dewilde van De Wilde Goesting aan. "Fermenteren is het contact met de natuur versterken. Je laat de natuur voor jou werken, maar draagt ook zorg voor de natuur, voor je creatie."

Bij Velt zijn we dan ook erg blij met de toegenomen interesse in fermenteren. Om zoveel mogelijk mensen aan het fermenteren te krijgen én te houden, willen we nu een nieuw boek maken dankzij crowdfunding.

Ecologisch, praktisch en duidelijk boek is nodig

"Er zijn de laatste jaren wel boeken over fermenteren verschenen, maar een boek dat drempelverlagend en geruststellend werkt, dat ontbreekt," aldus Velt-chef Leentje Speybroeck. "Willen we fermenteren meer 'mainstream' maken, dan komt het erop aan een echt praktisch en duidelijk boek te maken. Je hebt geen 10 verschillende technieken en een arsenaal aan materialen nodig, vinden wij. Groenten, zout, enkele goedgezinde bacteriën, een pot en véél goesting, daar komt het op aan."

"Bovendien, in heel wat boeken heeft de natuur nog geen plaats", voegt Emelie Heller, voedingsmedewerker bij Velt, toe. "Wij willen focussen op fermenteren op het ritme van de seizoenen, met de groenten en fruit van het seizoen. En waar het in de meeste boeken stopt bij wat er in de fermentatiepot zit, gaan wij nog een stap verder. Wij willen mensen echt gerechten voorschotelen met fermenten: praktisch, verrassend én lekker".

Crowdfunding moet boek mogelijk maken

Er is 10.000 euro nodig om de auteurs en fotograaf te kunnen betalen en het nieuwe boek over fermenteren te drukken. Om dit bedrag in te zamelen, vraagt Velt de steun van haar beweging via een crowdfunding. 

Wie meedoet met de crowdfunding, kan kiezen uit verschillende rewards in ruil. 

Steun de crowdfunding