Ons Velt-project Verger Partagé bestaat drie jaar. Tijd voor een terugblik en een beeld van de toekomstplannen dus!

Al drie jaar zet Velt met Verger Partagé het fruit in het Brussels Gewest op de kaart. We stimuleerden de productie ervan en gaven zo een invulling aan de doelstelling van de lokale voedselstrategie Good Food. Om dat te organiseren, hebben we heel wat activiteiten op poten gezet. We zetten ze even op een rijtje.

Terugblik

In eerste instantie hebben we de bestaande fruitproductie zichtbaar gemaakt om Brusselaars hun fruit te laten ontdekken. We publiceerden een fruitkaart met meer dan honderd fruitplekken. Om een gezicht te geven aan het fruit, werden acht fruitplekken tot ambassadeur uitgekozen en geportretteerd. Ook organiseerden we een rondleiding langs diverse fruitplekken.

Daarnaast stimuleerden we nieuwe fruitaanplant. Via een samenaankoop verkochten we een kleine duizend (!) fruitbomen en –struiken die een plaats kregen in de Brusselse tuinen en parken. We plantten ook zelf een buurtboomgaard aan in het park van Tour & Taxis, nabij Parckfarm, samen met de buurt en lokale organisaties. Onder begeleiding van onze fruitexperten komen buurtbewoners samen de boomgaard verzorgen. Er vinden ook snoeiworkshops, rondleidingen en oogstfeesten plaats. De opgedane kennis deelden we op onze website via FAQ’s, video’s en een handleiding.


Foto (c) Sien Verstraeten

Bij fruit produceren, hoort natuurlijk ook fruit oogsten. Omdat er in Brussel zelf nog te weinig fruit was om sap te maken, trokken we twee keer naar het Pajottenland met een plukploeg om fruit naar de stad te brengen en te persen tot fruitsap. Om het geslaagde project af te sluiten, organiseerden we in 2020 een fruitboomverkiezing. Zeven mooie kandidaat-fruitbomen werden genomineerd en via een facebookpoll werd de kweepeerboom van het Timmermanspark tot ‘Brusselse fruitboom van het jaar 2020’ verkozen. 

Toekomstbeeld

Uit al de voorgaande activiteiten hebben we heel wat geleerd. Zo weten we dat de kennis over fruit in Brussel versnipperd is en dat er een lacune is aan fruitexperten. Daarbij merken we dat de vraag naar fruit in de stad drastisch toeneemt. Met dat in het achterhoofd gaan we nu de toekomst tegemoet.

De plannen? Samen met andere Brusselse organisaties die hetzelfde doel beogen,  zullen we de krijtlijnen uittekenen om fruit een plaats te geven in de nieuwe Good Food strategie. We streven naar een gemeenschappelijk platform waar alle kennis, activiteiten en actualiteit over fruit gebundeld wordt  en waarin duidelijk wordt bij wie je terecht kunt voor meer informatie. Daarnaast zetten we verder in op de samenaankoop via de gemeenten en scholen en organiseren we een masterclass over fruitsnoei. Tot slot vormen we een grotere plukploeg om nog meer fruit naar de stad te brengen. Zo zal er in de toekomst meer fruit gesmaakt worden!


> Meer weten over Verger Partagé?