De natuur en de tuin gaan met het korten van de dagen op een lager pitje staan. Maar met een serre of kas in de tuin verleng je de seizoenen.

Dat bewijst Jos Van Hoecke, auteur van het succesboek Achter glas: tuinieren in serre of kas, want terwijl hij de laatste vruchtgewassen oogst, kuilt hij zijn witlof in en begint hij een nieuw moestuinseizoen te plannen.

Met de vijf tips van Jos haal jij ook meer uit je tuin.

 1. Paprika’s en pepers staan in mijn serre in grote potten. Het voordeel is dat je ze in de herfst, als er vorst dreigt, tijdelijk kunt verhuizen naar binnen of naar de veranda. Zet deze potten in november wat verder uit elkaar. Zo krijgen de planten meer licht en lucht, drogen ze beter op en krijgen ze minder gauw last van schimmels. Op die manier pluk ik de laatste paprika’s en pepers meestal tot een stuk in november.
   
 2.  In november breng ik de gerooide witlofwortels naar de serre. Het loof snijd ik af op 3 cm: heerlijk voer voor kippen en konijnen. Dan graaf ik de meeste witlofpennen verticaal vorstvrij in. Om de vier weken haal ik er veertig uit om te forceren. Dat doe ik op de manier die ‘de koude trek’ wordt genoemd. Hiervoor maak ik een kuil in de serre: ik schep een laag van 20 cm grond weg. Begin november leg ik er een veertigtal witlofpennen in. In december maak ik nog een tweede groeve. In de kuil giet ik een emmer water per vierkante meter en laat dat langzaam door de bodem opnemen. Intussen snijd ik de wortels bij op 20 cm. Bij het intafelen zet ik de wortels recht tegen één kant van de kuil. Een hele rij, de ene wortel tegen de andere aan, met hun voeten in de modder. Dan breng ik een laagje vochtige grond aan tussen de wortels. Een tweede rij wortels komt hier tegenaan. Zo schuif ik op, tot de kuil vol pennen staat. Ik dek ze af met twee lagen jutezakken. Als je eind november witlof intafelt, kun je in februari-maart oogsten.

 1. Bleef je in de nazomer zaaien, dan kun je nu volop plukken en oogsten van je winterpostelein, veldsla, kervel en rucola. Geef ze regelmatig water.
   
 2. Als het in de winter -10° Celsius of kouder wordt, dek ik de ingekuilde groenten in de serre af met extra jute, hooi of stro.
   
 3. En dan wordt het alweer hoog tijd om het teeltplan van de serre voor het nieuwe seizoen op te stellen. Een hulp daarbij is mijn jaarlijkse tuinagenda. De kleine en iets grotere werkzaamheden in de serre en de tuin schrijf ik er allemaal in op. Mijn agenda’s verschaffen me een schat aan informatie doorheen de jaren en ondersteunen mijn geheugen.