Wil je ecologisch koken, dan kies je voor biologische producten. Ook wanneer het om citrusvruchten gaat.

Citrus?

In de Velt-seizoenskalender vind je een aantal (sub)tropische vruchten zoals mandarijntjes of sinaasappelen terug. Die moeten doorgaans minstens 1000 km afleggen voor ze op ons bord belanden. Niet zo ecologisch als inheems fruit, maar toch is (sub)tropisch fruit nu eenmaal niet meer weg te denken uit ons menu. In het vroege voorjaar is er weinig variatie in inheemse soorten fruit en kan een citrusvrucht of een banaan variatie bieden. Als je zuiders fruit koopt, kies dan bij voorkeur goed bewaarbaar fruit dat niet per vliegtuig hoeft getransporteerd te worden. Koop groenten en fruit dat zo weinig mogelijk kilometers heeft afgelegd, eet ze dan niet alle dagen en liever niet in de zomer en de herfst, want dan komen ze van buiten Europa. 

Hieronder vind je de favoriete recepten met citrusvruchten van twee van Velts voedingslesgevers.

Wortel-sinaasappelmuffins

Recept van Carla Glorie (lesgever Voeding en Moestuin en praktijkbegeleider uit Koudekerk aan den Rijn)

Ingrediënten:

  • 140 gram (spelt)meel
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 50 gram hazelnoten, in stukjes gesneden/gehakt
  • 100 gram geraspte wortel
  • 100 gram rozijnen 
  • ½ theelepel kaneel
  • 100 gram havermout
  • Schil van 1 biologische sinaasappel
  • 200 ml karnemelk
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 eetl. Gesmolten boter
  • Snufje zout
  • Sap van 1 sinaasappel

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 200˚C.
  • Meng bloem, suiker en bakpoeder.
  • Roer de noten, wortel, rozijnen, kaneel, havermout en geraspte sinaasappelschil erdoor.
  • Meng in een andere kom karnemelk, ei, boter, zout en sinaasappelsap.
  • Schenk dit mengsel bij de droge ingrediënten.
  • Roer alles met een lepel snel door elkaar. Roer niet te lang, want dan verdwijnt de luchtigheid. Bovendien, hoe klonteriger het beslag, hoe beter de muffins!
  • Zet 8 papieren vormpjes in een muffinplaat. 
  • Verdeel het beslag erover. Vul elk vormpje voor 2/3e.
  • Bak ze in 25-30 minuten goudbruin.

 

Vuurdoorn-grapefruitmarmelade

Recept van Henny Kramers (lesgever voeding uit Enschede)

Als de merels beginnen te snoepen van de bessen van mijn vuurdoorn, gun ik ze niet alles, maar knip ik een aantal takken af. Is tegelijk een beetje bijsnoeien. De pitjes van de vuurdoornbes zijn giftig (net als die van appel, trouwens). Je kunt ze eruit halen door de bessen te koken, uit te laten lekken en dan het uitgelekte sap verder te verwerken. Maar het is mogelijk ze door een roerzeef te halen en te werken met de bessenpuree. Dat doen we in dit recept. 

Deze marmelade is door het wit van de grapefruit enigszins bitter van smaak en valt daarom ook uitstekend te combineren met hoofdgerechten. In dat geval is het geen probleem als de marmelade niet goed geleert. Je zet gewoon ‘saus’ op het etiket. 

Ingrediënten: 

  • ca. 500 g vuurdoornbessen
  • twee grapefruits/pompelmoes
  • geleisuiker. Alternatief: kokosbloesemsuiker of rietsuiker met het sap van 1 citroen.

Bereiding:

Pluk of ris ca. 500 g  besjes van de takken, was ze en zet ze op het vuur met zoveel water dat ze onderstaan. Kook ca. 20 minuten. Stamp ze dan fijn met een aardappelstamper en kook nog 5 minuten extra. Voeg je wat extra water toe als het geheel te dik is. Haal de bessen door een roerzeef. Weeg de bessenpuree. Meestal is dat tussen 300 en 400 g, aangezien er heel wat ‘afval’ wegvalt. Je kunt de bessenpuree rustig op een koele plek een nacht laten staan.

Was een of twee onbespoten grapefruits/pompelmoezen. Snijd ze in schijven, dat gaat het best met een mandoline. Snijd of knip de schijven weer in stukjes (dobbelsteentjes of driehoekjes). Verwijder de pitten die je tegenkomt. Vul de grapefruitstukjes aan met water tot ze ruim onder staan. Laat het geheel een nacht staan.

Breng aan de kook en laat het geheel pruttelen op een laag pitje tot de schillen zacht zijn (een half uur of meer).

Meng de grapefruitschillen en het kooknat met de bessenpuree en weeg het geheel. Ik maak de marmelade meestal met de passende hoeveelheid geleisuiker. Voor 1100 g van een vruchtenmengsel met veel water is 500 g geleisuiker nodig. Je kunt de hoeveelheid benodigde geleisuiker omrekenen naar het gewicht van jouw mengsel. Afwerken op de manier die op de verpakking staat (1 minuut kooktijd).

Als je geen geleisuiker wilt gebruiken maar bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker of rietsuiker, verwerk dan het sap van 1 citroen bij de bereiding van de marmelade.

Meer informatie

Kook het seizoen (cover)

Ontdek meer recepten in ons Velt-boek 'Kook het seizoen'. Ontdek het via onze webwinkel of bij je plaatselijke Velt-groep.